Ciasto jabłkowo-winogronowe

    Ciasto jabłkowo-winogronowe

    1polubienie
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jabłka i winogrona duszone w białym winie – to już brzmi smacznie. A jeśli dodamy, że owoce są przykryte „wieczkiem” z ciasta oblanym cytrynowym lukrem, zabrzmi to jak kulinarna poezja.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Ciasto
    • 500 g mąki
    • szczypta proszku do pieczenia
    • 2 jajka
    • 140 g cukru
    • szczypta soli
    • 250 g masła
    • masło do nasmarowania formy, mąka do wyrabiania ciasta
    • Nadzienie
    • 1 kg jabłek
    • 150 g winogron
    • 1 żółtko
    • 150 ml białego wina
    • 1 łyżka cukru
    • szczypta cynamonu,
    • Lukier
    • 2 łyżki soku cytrynowego
    • 70 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Wsypać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Uformować kopkę, w środku zrobić wgłębienie, dodać cukier, jajka i sól. Wymieszać. Dodać masło i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 20 minut, by się schłodziło.
    2. Obrać jabłka, przekroić na połówki. Winogrona oderwać od łodyżek i umyć. Połówki jabłek, winogrona, białe wino, cukier i cynamon ostrożnie wymieszać w garnku i dusić na średnim ogniu przez 5 minut. Odstawić na kilka minut do ostygnięcia.
    3. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nieco ponad połowę ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie. Formę nasmarować tłuszczem. Włożyć do niej placek z ciasta, formując przy ściance brzeg wysokości 2,5 cm. Gęsto ponakłuwać widelcem spód ciasta. Piec przez 10 minut.
    4. Równomiernie rozłożyć na cieście podduszone owoce. Rozwałkować resztę ciasta i ułożyć na nadzieniu. Posmarować żółtkiem. Piec przez 25 minut, przestudzić.
    5. Rozrobić cukier puder w soku cytrynowym i posmarować wierzch ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis