Ciasto herbaciane z imbirem

    1 godz. 50 min

    Proponowany smakołyk to ciasto imbirowe przełożone słodkimi suszonymi śliwkami. Ciasto doskonale nadaje się do przechowywania, a po upływie 1–2 dni smakuje jeszcze lepiej niż tuż po upieczeniu. To dodająca energii słodka przekąska, którą można zapakować do pojemnika na lunch.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 12 kawałków ciasta

    • 200 g suszonych śliwek, grubo posiekanych
    • 100 ml mocnej herbaty Earl Grey, ostudzonej
    • 115 g masła
    • 75 g jasnego brązowego cukru muscovado
    • 75 g złotego syropu cukrowego
    • 300 g mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 1 jajko, ubite
    • 6 łyżek półtłustego mleka
    • 75 g imbiru marynowanego w syropie, odsączonego i posiekanego
    • 2 łyżki syropu ze słoika z imbirem

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Wyłożyć pergaminem podłużną formę do pieczenia o wymiarach 23 × 13 × 6 cm.
    2. Włożyć śliwki do małego rondla, zalać je herbatą i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 10 minut, aż śliwki prawie całkowicie wchłoną herbatę.
    3. Przełożyć śliwki do robota kuchennego lub blendera i rozetrzeć na dość gładką masę, odstawić.
    4. Delikatnie podgrzać w rondlu masło, cukier i syrop cukrowy, aby składniki się rozpuściły i połączyły. Następnie zdjąć z ognia i trochę schłodzić.
    5. Przesiać mąkę do dużej miski, dodać proszek do pieczenia oraz cynamon. Zrobić zagłębienie na środku, wlać roztopione wcześniej, jeszcze ciepłe masło z cukrem, dodać jajko, mleko i starannie roztrzepać, żeby składniki dobrze się połączyły. Zachować na później łyżkę posiekanego imbiru, a resztę wymieszać z ciastem.
    6. Około ⅓ ciasta wyłożyć na przygotowaną formę i rozprowadzić po dnie, rozsmarować równo około połowy utartych śliwek. Następnie nałożyć ponownie ⅓ ciasta i przykryć pozostałymi śliwkami. Na koniec wyłożyć resztę ciasta, rozsmarować i wyrównać.
    7. Ciasto posypać resztą imbiru. Piec 1–1½ godziny, aż wyrośnie, stwardnieje i się przyrumieni. Nie wyjmować z formy przez około 10 minut i poczekać, aby nieco ostygło. Przełożyć na metalową kratkę i zostawić, aż całkowicie wystygnie.
    8. Wierzch ciasta posmarować syropem imbirowym, zawinąć w folię i odstawić na 24 godziny. Ciasto zachowa świeżość do tygodnia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 kawałek zawiera

    ✓ A, E, wapń

    Zalety

    • Suszone śliwki dostarczają znacznych ilości żelaza, potasu oraz witaminy B6. Zawierają również dużo błonnika, niewiele sodu i prawie wcale tłuszczu. Działają przeczyszczająco, dlatego są przydatne w zwalczaniu zaparć. * • W porównaniu z innymi, podobnymi przepisami nasze ciasto to wybór korzystny dla zdrowia ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu, jak również cukru, który zastąpiony został w dużej mierze naturalną słodyczą suszonych śliwek.

    Inne propozycje

    • Ciasto brzoskwiniowo-pomarańczowe. Śliwki zastąpić suszonymi brzoskwiniami, a do ich gotowania użyć, zamiast herbaty, soku z pomarańczy. Ilość imbiru zmniejszyć do 50 g i dodać do ciasta wraz z drobno otartą skórką z 1 pomarańczy. * • Aby skrócić czas przygotowania ciasta, śliwek nie gotować w herbacie, tylko drobno pokroić, a następnie wymieszać je z ciastem i posiekanym imbirem. Ciasto w tej wersji będzie mniej wilgotne, dlatego należy skrócić czas pieczenia do około godziny. * • Śliwki można ugotować w soku jabłkowym zamiast w herbacie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis