Ciasto herbaciane z imbirem

    Ciasto herbaciane z imbirem

    3polubienia
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Proponowany smakołyk to ciasto imbirowe przełożone słodkimi suszonymi śliwkami. Ciasto doskonale nadaje się do przechowywania, a po upływie 1–2 dni smakuje jeszcze lepiej niż tuż po upieczeniu. To dodająca energii słodka przekąska, którą można zapakować do pojemnika na lunch.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 kawałków ciasta

    • 200 g suszonych śliwek, grubo posiekanych
    • 100 ml mocnej herbaty Earl Grey, ostudzonej
    • 115 g masła
    • 75 g jasnego brązowego cukru muscovado
    • 75 g złotego syropu cukrowego
    • 300 g mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 1 jajko, ubite
    • 6 łyżek półtłustego mleka
    • 75 g imbiru marynowanego w syropie, odsączonego i posiekanego
    • 2 łyżki syropu ze słoika z imbirem

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Wyłożyć pergaminem podłużną formę do pieczenia o wymiarach 23 × 13 × 6 cm.
    2. Włożyć śliwki do małego rondla, zalać je herbatą i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 10 minut, aż śliwki prawie całkowicie wchłoną herbatę.
    3. Przełożyć śliwki do robota kuchennego lub blendera i rozetrzeć na dość gładką masę, odstawić.
    4. Delikatnie podgrzać w rondlu masło, cukier i syrop cukrowy, aby składniki się rozpuściły i połączyły. Następnie zdjąć z ognia i trochę schłodzić.
    5. Przesiać mąkę do dużej miski, dodać proszek do pieczenia oraz cynamon. Zrobić zagłębienie na środku, wlać roztopione wcześniej, jeszcze ciepłe masło z cukrem, dodać jajko, mleko i starannie roztrzepać, żeby składniki dobrze się połączyły. Zachować na później łyżkę posiekanego imbiru, a resztę wymieszać z ciastem.
    6. Około ⅓ ciasta wyłożyć na przygotowaną formę i rozprowadzić po dnie, rozsmarować równo około połowy utartych śliwek. Następnie nałożyć ponownie ⅓ ciasta i przykryć pozostałymi śliwkami. Na koniec wyłożyć resztę ciasta, rozsmarować i wyrównać.
    7. Ciasto posypać resztą imbiru. Piec 1–1½ godziny, aż wyrośnie, stwardnieje i się przyrumieni. Nie wyjmować z formy przez około 10 minut i poczekać, aby nieco ostygło. Przełożyć na metalową kratkę i zostawić, aż całkowicie wystygnie.
    8. Wierzch ciasta posmarować syropem imbirowym, zawinąć w folię i odstawić na 24 godziny. Ciasto zachowa świeżość do tygodnia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 kawałek zawiera

    ✓ A, E, wapń

    Zalety

    • Suszone śliwki dostarczają znacznych ilości żelaza, potasu oraz witaminy B6. Zawierają również dużo błonnika, niewiele sodu i prawie wcale tłuszczu. Działają przeczyszczająco, dlatego są przydatne w zwalczaniu zaparć. * • W porównaniu z innymi, podobnymi przepisami nasze ciasto to wybór korzystny dla zdrowia ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu, jak również cukru, który zastąpiony został w dużej mierze naturalną słodyczą suszonych śliwek.

    Inne propozycje

    • Ciasto brzoskwiniowo-pomarańczowe. Śliwki zastąpić suszonymi brzoskwiniami, a do ich gotowania użyć, zamiast herbaty, soku z pomarańczy. Ilość imbiru zmniejszyć do 50 g i dodać do ciasta wraz z drobno otartą skórką z 1 pomarańczy. * • Aby skrócić czas przygotowania ciasta, śliwek nie gotować w herbacie, tylko drobno pokroić, a następnie wymieszać je z ciastem i posiekanym imbirem. Ciasto w tej wersji będzie mniej wilgotne, dlatego należy skrócić czas pieczenia do około godziny. * • Śliwki można ugotować w soku jabłkowym zamiast w herbacie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis