Ciasto gruszkowe

    Ciasto gruszkowe

    1polubienie
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jesienią, gdy dojrzewają gruszki, warto choć raz upiec soczyste ciasto gruszkowe. Trzeba wybrać do niego dojrzałe, lecz nie za miękkie owoce – inaczej trudno będzie je pociąć w plasterki.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Na 1 tortownicę (Ø 26 cm)
    • Ciasto
    • 100 g miękkiego masła
    • 200 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania
    • 40 g cukru, szczypta soli
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki rumu lub soku jabłkowego
    • Na wierzch ciasta
    • 2 jabłka
    • 6 dojrzałych gruszek
    • 1 cytryna
    • 5 łyżek zagęszczonego soku gruszkowego
    • po 1 szczypcie cynamonu i mielonych goździków
    • 25 g posiekanych pistacji
    • masło do nasmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Mąkę, masło, cukier, sól, żółtko oraz rum lub sok jabłkowy krótko wymieszać w misce. Następnie wyrobić mikserem.
    2. Posypać ręce mąką i nadal wyrabiać ciasto ręcznie, aż będzie lśniące. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
    3. Obrać jabłka i 2 gruszki, poćwiartować je, usunąć gniazda nasienne, a ćwiartki owoców pokroić na małe kawałki.
    4. Wycisnąć cytrynę. Wrzucić do garnka pokrojone owoce, zagęszczony sok gruszkowy, sok z cytryny, cynamon i goździki.
    5. Dusić w garnku pod przykryciem na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 15 minut. Odstawić garnek i ostudzić zawarty w nim mus owocowy.
    6. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę tłuszczem. Rozwałkować ciasto do średnicy nieco większej od formy, ułożyć na dnie, resztę zagiąć i uformować brzeg. Rozłożyć na cieście mus owocowy. Piec 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
    7. Gdy ciasto będzie się piekło, obrać pozostałe gruszki, poćwiartować i usunąwszy gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na plasterki. Ułożyć plasterki na zapieczonym cieście i posypać pistacjami. Piec tak przygotowane jeszcze przez 15 minut, potem wyjąć i ostudzić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Do ciast z gruszkami radzimy podawać mrożoną czekoladę. Trzeba wlać do wysokiej szklanki 2 łyżki gęstego sosu czekoladowego i poprzechylać, żeby rozlał się po ściankach. Szklankę napełnić w dwóch trzecich zimnym mlekiem. Dodać kulkę lodów waniliowych i czubatą łyżkę ubitej śmietany, z wierzchu posypać kakao.

    Ciasto gruszkowe z polewą śmietanową

    Rozmrozić 300 g gotowego kruchego ciasta i rozwałkować na posypanym mąką blacie do grubości tępej strony noża kuchennego. Nasmarować tłuszczem tortownicę (Ø 26 cm). Ułożyć ciasto na dnie, formując dookoła niewysoki brzeg. Płaską część ciasta gęsto ponakłuwać widelcem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne z 5 dojrzałych gruszek. Połówki ponacinać wachlarzowato od góry i położyć na cieście. Zapiekać w nagrzanym piekarniku 20 minut. Zmieszać 1 jajko, 3 łyżki syropu klonowego i 3 łyżki kwaśnej śmietany. Wyjąć ciasto z piekarnika i polać gruszki. Ciasto można posypać z wierzchu 1 łyżką ziaren słonecznika. Wstawić do piekarnika i ponownie piec około 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis