Ciasto francuskie ze świeżymi figami

    Ciasto francuskie ze świeżymi figami

    Zapisz do ulubionych
    17min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciasto francuskie pokropione odrobiną wody różanej i z kilkoma orzeszkami pistacjowymi będzie wspaniałą oprawą dla pysznych świeżych fig. Ten wyjątkowo prosty deser wygląda zachwycająco, a smakuje niebiańsko.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 375 g gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego, około 34 × 24 cm (potrzebna będzie połowa tego ciasta)
    • 2 łyżki wody różanej
    • 40 g orzeszków pistacjowych, posiekanych, plus kilka całych do przybrania
    • 2 łyżki cukru
    • 6 dojrzałych, świeżych fig
    • 6 łyżek jogurtu greckiego
    • 3 łyżki płynnego miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Ciasto pokroić na 6 kawałków po około 8,5 × 8 cm. Ułożyć na blasze.
    2. Skropić ciasto wodą różaną. Posypać orzechami pistacjowymi i cukrem. Piec przez 10–12 minut, aż ciastka mocno wyrosną i przyrumienią się.
    3. W czasie gdy ciastka się pieką, odkroić ogonki od fig i pokroić każdą pionowo na 6 cząstek. Ułożyć ciastka na osobnych talerzykach deserowych. Nałożyć na każde po 3 cząstki figi, a obok łyżkę greckiego jogurtu i 3 cząstki figi w taki sposób, by częściowo były zatopione w jogurcie. Skropić figi miodem, posypać pistacjami i podawać natychmiast.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Możesz też użyć

    • Zamiast świeżych fig – zielonych fig z puszki lub świeżych truskawek (3 truskawki na ciastku i 3 obok). • Można też ułożyć 4–5 świeżych malin na każdym ciastku. • Użyć 4 świeżych brzoskwiń lub nektarynek, pokrojonych w plasterki (3 plasterki na ciastku, a 3 obok). Nałożyć na nie łyżeczkę konfitury. • Jogurt zastąpić 150 ml śmietany kremówki, ubitej. • Zamiast skrapiać miodem, posypać cukrem pudrem.

    Puszyste napoleonki owocowe

    Całe opakowanie ciasta francuskiego pokroić na 12 kawałków. Pominąć wodę różaną i użyć płatków migdałów zamiast orzeszków pistacjowych. Ułożyć kawałki ciasta na blasze. Posypać migdałami i cukrem. Piec jak w punkcie 2. Studzić na metalowej kratce 5 minut. Ułożyć połowę ciastek na talerzykach. Nałożyć na każde łyżkę dobrej jakości konfitury, na przykład z wiśni, śliwek lub moreli. Na każdą porcję nałożyć łyżkę greckiego jogurtu lub gęstej śmietany. Lekko rozsmarować konfiturę i jogurt. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i posypać cukrem pudrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis