Ciasto cytrynowe

    Ciasto cytrynowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jest to pyszne ciasto do popołudniowej kawy. Będzie jeszcze lepsze, jeżeli zaraz po upieczeniu, przed wyjęciem z formy, gęsto je nakłujemy i nasączymy cytrynowym lukrem.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 g mąki
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 cytryna
    • 125 g cukru
    • 2 jajka
    • 125 g miękkiego masła
    • 200 g cukru pudru
    • masło i mąka do formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Formę nasmarować masłem i posypać mąką. W misce wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Cytrynę sparzyć, wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
    2. Cukier, jajka, masło, skórkę cytrynową i sok (oprócz 2 łyżek, które trzeba zachować do glazury) dodać do miski z mąką. Zmiksować na gładko.
    3. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i przełożyć z formy na drucianą podstawkę.
    4. Przygotować lukier z pozostałych 2 łyżek soku cytrynowego i cukru pudru. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe. Odstawić do wystudzenia w chłodne miejsce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis