Ciasto cebulowe

    Ciasto cebulowe

    Zapisz do ulubionych
    3godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Takie ciasto prosto z piekarnika jest odpowiednią potrawą zarówno na przyjęcie, jak i na kolację w rodzinnym gronie.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 250 g mąki i trochę do posypania blatu
    • 21 g drożdży
    • 125 ml mleka o letniej temperaturze
    • 20 g masła
    • Nadzienie
    • 100 g masła
    • 2 kg cebuli
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • 50 g przerośniętego, wędzonego boczku
    • 1/4 łyżeczki ziaren kminku
    • 180 g gęstej śmietany
    • 3 żółtka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz.10min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Wsypać mąkę do miski i zrobić wgłębienie na środku. Rozpuścić drożdże w mleku. Wlać do wgłębienia i zasypać lekko mąką z brzegu. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn ruszył.
    2. Dodać do miski 20 g masła i 1/4 łyżeczki soli. Zagnieść całość na gładkie ciasto i znów odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Energicznie wygniatać przez 10 minut i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    3. Obrać cebulę i pokroić na cieniutkie piórka. Roztopić 100 g masła i zeszklić na nim cebulę. Zdjąć z ognia. Rozbełtać w misce jajka i dodać cebulę.
    4. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem.
    5. Pokroić boczek w drobną kostkę. Rozwałkować ciasto i wylepić nim formę. Wyłożyć do środka cebulę z jajkami, rozsypać kostki boczku i kminek. Piec ciasto przez 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 180°C. Wymieszać żółtka ze śmietaną, osolić do smaku i polać wierzch ciasta. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze około 50 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis