Ciasto ananasowe z galaretką porzeczkową

    Ciasto ananasowe z galaretką porzeczkową

    1polubienie
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dojrzałe ananasy poznaje się po tym, że wewnętrzne liście rozety łatwo się odrywa, a owoc wydziela intensywny aromat. Taki ananas jest potrzebny do tego ciasta.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 26 cm)

    • Ciasto
    • 1 cytryna
    • 250 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania
    • szczypta soli
    • 3 łyżki cukru
    • 125 g masła
    • 1 jajko
    • masło do nasmarowania formy
    • Na wierzch ciasta
    • 1 żółtko
    • 1 laska wanilii
    • 2 jajka
    • 75 g cukru
    • 125 g śmietany kremówki
    • 1 świeży ananas
    • 4 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
    • 1 torebka białej polewy tortowej
    • 250 ml soku jabłkowego
    • 30 g posiekanych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Umyć cytrynę i wytrzeć do sucha. Otrzeć skórkę. Wymieszać w misce 1 łyżeczkę skórki, mąkę, sól, cukier, masło, jajko i 2–3 łyżki wody .
    2. Wymieszać ciasto mikserem. Oprószyć ręce mąką i wyrabiać ciasto rękami jeszcze przez kilka minut, aż będzie błyszczące. Zawinąć w folię i chłodzić przez co najmniej 30 minut.
    3. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę tłuszczem. Rozwałkować ciasto na okrągły placek nieco większy od formy, wyłożyć dno, a przy ściance formy utworzyć brzeg wysokości około 2 cm.
    4. Rozprowadzić żółtko pędzlem po cieście. Laskę wanilii przeciąć i wyskrobać nasionka. Wymieszać w misce jajka, 45 g cukru, nasionka wanilii i bitą śmietanę, i tą mieszaniną posmarować ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku 25 minut.
    5. Obrać ananas, pokroić w plastry i z każdego wykroić zdrewniały środek (można do tego użyć okrągłej foremki do wykrawania ciasteczek). Wyjąć ciasto z piekarnika i ochłodzić. Ułożyć plastry ananasa na wierzchu.
    6. Wlać łyżeczką trochę galaretki z porzeczek w środek każdego plastra ananasa.
    7. Sporządzić polewę tortową zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając sok jabłkowy i resztę cukru. Polać ciasto z wierzchu, a jego brzeg obsypać siekanymi migdałami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Wierzch ciasta można wyłożyć plastrami ananasa z puszki. Należy wtedy sporządzić polewę z kompotu oraz żelatyny. Odmierzyć 250 ml kompotu. Z tej ilości 50 ml zagotować w garnuszku i rozpuścić w tym 4 płatki zmiękczonej przez moczenie, wyciśniętej z wody żelatyny. Gorący roztwór zmieszać szybko z resztą kompotu. Gdy rozpocznie się proces żelowania, należy pokryć tworzącą się galaretką wierzch ciasta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis