Ciastka ze śliwkami i marcepanem

    Ciastka ze śliwkami i marcepanem

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Całe śliwki pieczone z prażonymi migdałami i marcepanem w paczuszkach z ciasta filo tworzą ciekawy deser. Można je podawać same albo z łyżką jogurtu greckiego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 dużych śliwek deserowych (każda po ok. 75 g)
    • 45 g białego marcepana, podzielonego na 4 porcje
    • 150 g ciasta filo
    • 30 g masła, roztopionego
    • 4 łyżki prażonych płatków migdałowych
    • 1 łyżeczka cukru pudru wymieszanego ze szczyptą cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Przeciąć śliwki wzdłuż na pół i usunąć pestki. Pokroić jedną śliwkę na plasterki i zachować do dekoracji. Włożyć plasterek marcepana pomiędzy połówki każdej z pozostałych śliwek i złożyć je z powrotem.
    2. Pokroić arkusze ciasta filo na 8 kwadratów, każdy po około 20 na 20 cm. Złożyć 2 kwadraty razem, tak aby rogi się nie pokrywały. Posmarować ich stykające się powierzchnie małą ilością stopionego masła.
    3. Nasypać po łyżce migdałów na środek 4 złożonych kwadratów i położyć na wierzchu śliwkę faszerowaną marcepanem. Zawinąć ciasto do góry wokół śliwek, żeby nadać ciastkom kształt sakiewek.
    4. Przygotować łącznie 4 sakiewki. Posmarować ciasto resztą masła.
    5. Położyć na nieprzywierającej formie do pieczenia. Piec 15–20 minut, aż ciasto będzie chrupiące i przyrumienione. Przełożyć ciastka na talerze. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Udekorować plasterkami śliwki i podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Do ciasta z figami należy dodać zamiast śliwek dojrzałe, ale jeszcze twarde figi przekrojone wzdłuż. * • Podczas smarowania i zawijania można posypać ciasto drobno startą skórką pomarańczy.

    Zalety

    • Śliwki w tym deserze pomogą zrealizować zalecenie dietetyków – według którego należy jadać 5 porcji owoców lub warzyw na dzień. * • Filo to niskotłuszczowa alternatywa dla francuskiego lub kruchego ciasta. * • Migdały i inne orzechy dostarczają wielu wartości odżywczych, takich samych jak te, które są w mięsie. Jest tu m.in. większość witamin z grupy B, fosfor, żelazo, miedź, potas i oczywiście białko.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ E * ✓ miedź

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis