Ciastka z jabłkiem i müsli

    Ciastka z jabłkiem i müsli

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Zrobienie tych ciastek może nie przynieść satysfakcji kucharzom-perfekcjonistom. Nie są bowiem zbyt dekoracyjne. Ale za to jak smakują!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2 kwaskowate jabłka
    • 220 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g masła
    • 60 g brązowego cukru
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 75 g niesłodzonej mieszanki müsli
    • 1 jajko
    • 4–5 łyżek mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Umyć i cienko obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
    2. Wsypać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Masło pokroić w kawałki i dodać. Wyrobić ostrożnie palcami, żeby ciasto wyglądało jak mnóstwo małych kluseczek.
    3. Wymieszać w osobnej misce cukier z solą, cynamonem, jabłkami oraz müsli, przesypać do miski z ciastem i zagnieść. Dodać jajko i tyle mleka, żeby składniki były pokryte ciastem, ale wyraźnie się odznaczały.
    4. Używając 2 łyżeczek, przenosić ciasto z miski na blachę i formować 24 kopki w odstępach 3 cm. Piec przez 15 minut w nagrzanym piekarniku. Studzić na drucianej podstawce. Podawać letnie lub zimne.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kąski z owocami egzotycznymi

    Zamiast müsli, jabłek i cynamonu dodać do ciasta 50 g pełnoziarnistych płatków owsianych, 50 g wiórków kokosowych i 150 g mieszanych, suszonych i drobno pokrojonych owoców egzotycznych, takich jak ananas, papaja czy mango.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis