Ciastka miodowo-migdałowe Bienenstich

    Ciastka miodowo-migdałowe Bienenstich

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Niemiecka nazwa tych pysznych ciasteczek oznacza pszczele żądła. Jedząc je uważajmy na pszczoły i osy, zwłaszcza jeśli jemy na świeżym powietrzu. One też nie mogą się im oprzeć.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 1 cytryna
    • 500 g mąki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 7 g suszonych drożdży
    • 100 g miękkiego masła, masło do formy
    • 1/2 l mleka
    • 60 g cukru
    • Na wierzch ciasta i nadzienie
    • 200 g masła
    • 200 g miodu
    • 300 g płatków migdałowych
    • 3 łyżki śmietany
    • 1 l mleka
    • 2 torebki (po 45 g) budyniu waniliowego
    • 40 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +45min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Cytrynę umyć i wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę. Zmieszać w misce mąkę z solą, skórką cytryny, drożdżami i 1 łyżką cukru.
    2. Dodać masło, letnie mleko i resztę cukru. Zmiksować na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
    3. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować masłem blachę do pieczenia.
    4. Przygotować polewę. Zagotować w rondelku, mieszając, 100 g masła, cały miód, płatki migdałowe i śmietanę. Odstawić.
    5. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na blasze. Gęsto ponakłuwać widelcem i odstawić na 15 minut. Posmarować polewą i piec przez 30 minut.
    6. Rozmieszać budyń w proszku z 4 łyżkami mleka. Zagotować resztę mleka, dodać budyń i gotować, mieszając, przez 2 minuty. Schłodzić. Resztę masła zmiksować z cukrem pudrem. Dodawać po łyżeczce tej masy do budyniu i mieszać.
    7. Pokroić ciasto na 24 kawałki, przekrawać je poziomo i nakładać do środka po 2 łyżki kremu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis