Ciastka makaronikowe z mango

    Ciastka makaronikowe z mango

    Zapisz do ulubionych
    12godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Osoby przyjmujące wielu gości powinny upiec makaroniki na zapas, włożyć je do metalowej puszki i dopiero krótko przed podaniem wypełnić nadzieniem potrzebną liczbę ciastek.

    Składniki
    ilość sztuk: 10 ciastek

    • Masa makaronikowa
    • 3 białka
    • szczypta soli
    • 90 g cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki soku cytrynowego
    • 90 g cukru
    • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 150 g mielonych orzechów laskowych
    • Na nadzienie i do przystrojenia
    • 1 mango i plasterki
    • 5 płatków żelatyny
    • po łyżce soku cytrynowego i likieru pomarańczowego
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 500 g śmietany
    • płatki migdałowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 11godz.30min.  ›  Gotowe w: 12godz.15min. 

    1. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 200°C. Ubić białka z solą na sztywną pianę, dodać cukier i sok cytrynowy, potem dodać do piany cukier puder, mąkę ziemniaczaną i mielone orzechy. Wymieszać trzepaczką do piany.
    2. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z gładką końcówką. Ułożyć papier do pieczenia na blasze Wyciskać jedno pasmo obok drugiego, by powstały 2 prostokąty (12 x 40 cm). Wsunąć blachę do piekarnika, po 3 minutach wyłączyć grzanie. Suszyć 8–10 godzin w zamkniętym piekarniku.
    3. Obrać mango i pokroić na małe kostki. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Silnie rozgrzać sok cytrynowy i likier pomarańczowy, rozpuścić w nich żelatynę. Ubić śmietanę na sztywno. Dodać 80% skórki cytrynowej, cukier do nadzienia i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Dodać kostki mango i wymieszać.
    4. Jeden makaronikowy prostokąt obłożyć dwoma grubymi paskami folii aluminiowej, żeby nadzienie nie wyciekało. Rozsmarować krem. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Nakryć drugim pasmem ciasta i schładzać około 1 godziny. Podzielić na 10 ciastek. Przystroić plasterkami mango, odrobiną kremu i płatkami migdałowymi. Od razu podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis