Ciastka brzoskwiniowe

    Ciastka brzoskwiniowe

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te owocowe torciki można przygotować łatwo i szybko, używając małej ilości tłuszczu i cukru. Pod ich soczystym, owocowym wierzchem kryje się wiele warstw ciasta filo.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 10 płatów mrożonego ciasta filo
    • 30 g masła
    • 2 łyżki mielonych migdałów
    • 4 dojrzałe brzoskwinie (ok. 400 g)
    • 2 łyżki soku cytrynowego
    • 150 g jeżyn
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
    • bita śmietana lub twarożek śmietanowy do podawania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozmrozić ciasto filo. Roztopić i nieco ochłodzić masło.
    2. Ostrożnie ułożyć na blacie warstwę ciasta filo. Posmarować ją bardzo cienko, ale równomiernie masłem. Położyć na niej drugą warstwę i znów posmarować niewielką ilością masła. Tak ułożyć pięć warstw, ostatnią również smarując z wierzchu masłem.
    3. Na górnej warstwie ciasta zaznaczyć dwa krążki o średnicy 13 cm (np. krawędzią odwróconego naczynia odpowiedniej wielkości). Ostrym nożem lub nożycami kuchennymi wyciąć z ciasta koła. Identycznie ułożyć 5 pozostałych warstw ciasta, smarując masłem. W ten sam sposób zaznaczyć koła i wyciąć. Każdy z 4 torcików posypać 1/2 łyżeczki mielonych migdałów.
    4. Umyć i przepołowić brzoskwinie, usunąć pestki. Połówki pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Jeżyny umyć, przebrać i osuszyć. Koła z ciasta pokryć plasterkami brzoskwiń i przystroić jeżynami. Cukier zmieszać z mieloną wanilią i posypać torciki.
    5. Piec torciki przez około 15 minut, aż się zarumienią, a cukier lekko się skarmelizuje. Wyjąć z piekarnika i ułożyć na talerzu. Podawać jeszcze ciepłe lub letnie, z ubitą na sztywno śmietaną lub twarożkiem wymieszanym na krem. Wspaniale smakują również z kulką lodów waniliowych.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Warstwy ciasta filo łatwo się rozrywają, szczególnie gdy ciasto było mrożone. Ułożyć płaty ciasta jeden na drugim, przykryć lekko zwilżoną ściereczką i zostawić na kwadrans lub dwa.

    Ciastka gruszkowe

    Krążki z ciasta filo przygotować i wyciąć jak w przepisie, lecz nie posypywać mielonymi migdałami. Obrać dwie twarde gruszki. Włożyć do rondelka, zalać 150 ml czerwonego porto, dodać 1/2 laski cynamonu i 1 goździk. Umyć pomarańczę, okroić cienko połowę skórki. Dodać skórkę do rondelka. Zagotować i dusić na małym ogniu przez 5–10 minut, aż gruszki zmiękną. Wyjąć i ostudzić gruszki, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Głęboko ponacinać połówki od okrągłej strony, nie przecinając do końca. Każdy z krążków ciasta posmarować 1 łyżką kompotu borówkowego, ułożyć na nich połówki gruszek płaską stroną w dół i każdą posypać 1 łyżeczką cukru. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Posmarować je galaretką jabłkową lub pigwową. Podawać jeszcze gorące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis