Ciasteczka z orzeszków ziemnych

    Ciasteczka z orzeszków ziemnych

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te pyszne chrupiące ciasteczka są bardzo sycące i co ważne, zawsze się udają. Dlatego polecamy ten przepis zwłaszcza osobom, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 ciastek

    • 120 g mąki
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 75 g brązowego cukru
    • 70 g miękkiego masła
    • 75 g masła fistaszkowego z kawałkami orzeszków
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
    • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
    2. Włożyć do miski mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, sól, masło fistaszkowe, jajko, przyprawę do pierników oraz otartą skórkę pomarańczy, zmiksować na gładko.
    3. Przenosić ciasto dwiema łyżeczkami na blachę, układając 12 placuszków w odstępach przynajmniej 3 cm.
    4. Piec ciastka przez 12–15 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić przez 2–3 minuty, nie zdejmując z blachy, żeby nieco stwardniały. Do dalszego studzenia przełożyć na drucianą podstawkę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Rada

    Masło fistaszkowe można zastąpić 70 g niesolonych, prażonych fistaszków. Połowę rozdrobnić w mikserze na proszek, resztę na małe kawałki. Zmieszać z łyżką oleju słonecznikowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis