Ciasteczka śliwkowe

    Ciasteczka śliwkowe

    1polubienie
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto pyszne ciasteczka z niespodzianką.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 ciasteczek

    • Ciasto
    • 250 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania
    • 40 g cukru
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • 1 małe jajko
    • 40 g roztopionego masła
    • 21 g drożdży
    • 250 ml letniego mleka
    • tłuszcz do głębokiego smażenia
    • Na nadzienie i do przystrojenia
    • 20 kostek cukru
    • 20 śliwek węgierek
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 50 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Wsypać mąkę do miski. Zrobić wgłębienie na środku i wrzucić do niego cukier, sól i otartą skórkę cytryny. Rozbełtać jajko z masłem, wlać do mąki. Dodać drożdże do letniego mleka i wymieszać.
    2. Wlać drożdże z mlekiem do wgłębienia w mące. Wyrobić mikserem na lepkie, gęste ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
    3. Umyć węgierki, naciąć wzdłuż i wyjąć pestki. Do wnętrza każdej śliwki włożyć kostkę cukru.
    4. Energicznie zagniatać ciasto przez 5 minut na blacie posypanym mąką. Pozwolić mu wyrastać 15 minut. Rozwałkować je cienko i wyciąć 20 prostokątów o wymiarach około 8 x 4 cm. Położyć śliwkę na każdym prostokącie i zawinąć ją w ciasto.
    5. Rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia w dużym garnku. Tłuszcz ma właściwą temperaturę, gdy na zanurzonym w nim drewnianym trzonku łyżki kuchennej zaczynają się pojawiać bąble. Wrzucić ciastka i smażyć na złotobrązowy kolor. Wyjąć i położyć na papierowy ręcznik kuchenny, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Posypać mielonym cynamonem i cukrem, podawać ciepłe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis