Ciasteczka rodzynkowe

    Ciasteczka rodzynkowe

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te ciasteczka, nadają się raczej na podwieczorki dla rodziny niż na wielkie przyjęcia. Są bardzo smaczne, ale mają niezbyt elegancki wygląd.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 blachy do pieczenia (30 sztuk)

    • 125 g miękkiego masła
    • 75 g brązowego cukru
    • 1 jajko
    • 2 szczypty soli
    • 200 g pełnoziarnistej mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 1/2 łyżeczki skórki otartej cytryny
    • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 50 g rodzynek
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ubić masło z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać żółtko i wymieszać. Białko rozbełtać z 3–4 kroplami zimnej wody i odstawić: posłuży do smarowania ciastek z wierzchu.
    2. Dodać do masy maślano-żółtkowej mąkę, otartą skórkę cytryny, drugą szczyptę soli, ziele angielskie i rodzynki. Zagnieść gładkie ciasto.
    3. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Uformować z ciasta na posypanym mąką blacie wałek grubości około 1 cm. Pokroić go w plasterki grubości 5 mm i każdy z nich spłaszczyć, przyciskając do blatu.
    4. Ułożyć placuszki z ciasta na blachach. Każdy nakłuć kilkakrotnie widelcem. Piec 10 minut, aż zrobią się jasnożółte.
    5. Wyjąć z piekarnika, posmarować każde ciastko białkiem i posypać cukrem pudrem. Znów wsunąć do piekarnika i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć i studzić najpierw 5 minut na blachach, potem przełożyć na drucianą podstawkę i całkowicie wystudzić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis