Ciasteczka miodowe

    Ciasteczka miodowe

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jeśli jako dzieci lubili Państwo ozdoby choinkowe, które można było zdjąć z drzewka i schrupać, zróbcie sobie przyjemność i upieczcie śliczne miodowe ciasteczka. Tym razem nie będziecie musieli ich ściągać ukradkiem.

    Składniki
    ilość sztuk: 100 ciasteczek

    • Ciasto
    • 2 łyżki rumu
    • 250 g płynnego miodu
    • 100 g brązowego cukru
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • 250 g mąki pszennej
    • 250 g mąki żytniej
    • 1 torebka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • po 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej i mielonych goździków
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
    • mąka do posypania blatu
    • Do przystrojenia
    • 5 łyżek śmietany
    • wiśnie kandyzowane
    • połówki migdałów obranych ze skórki
    • kolorowy groszek cukrowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Lekko podgrzać w garnku miód wraz z brązowym cukrem, a potem przelać do miski. Dodać cukier waniliowy, jajko i rum. Ubić mikserem na puszystą masę. Osobno zmieszać oba gatunki mąki, proszek do pieczenia, przyprawy, sól i otartą skórkę cytryny. Dodać do masy miodowo-jajecznej i wymieszać.
    2. Energicznie zagnieść ciasto rękami. Cienko posypać blat kuchenny mąką. Rozwałkowywać ciasto porcjami do grubości około 1 cm. Wycinać z tych placków ciasta różne kształty kojarzące się ze świętami.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia i układać na nich ciasteczka w odstępach 1 cm.
    4. Posmarować ciasteczka śmietaną, potem ozdobić według uznania wiśniami kandyzowanymi, połówkami migdałów i kolorową cukierkową posypką. W ciastkach przeznaczonych do powieszenia na choince zrobić dziurki na wstążkę. Otworki muszą być spore, ponieważ zmniejszą się, gdy ciasteczka urosną.
    5. Piec każdą blachę ciasteczek miodowych osobno, 20–25 minut w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu zostawić przez chwilę na blasze, żeby nieco stwardniały. Potem zdejmować je ostrożnie z blach łopatką i studzić do końca na drucianej podstawce.
    6. Do ciasteczek przeznaczonych na choinkę przyciąć kolorowe wstążeczki i przeciągnąć przez otwory. Upieczone ciastka należy przechowywać w szczelnej blaszanej puszcze lub pojemniku do zamrażania artykułów spożywczych. Dzięki temu nie zwilgotnieją i nie zmiękną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Dobra rada

    Ciasteczka mają najbardziej intensywny smak, gdy użyje się do nich miodu z niewielkiej pasieki. Miód kwiatowy ma delikatny smak, miód leśny jest bardziej wyrazisty. Miód stały można ogrzewać tylko do 30°C, żeby stał się płynny – wyższa temperatura powoduje, że traci ważne składniki. Najłatwiej postawić po prostu słoik z miodem na kaloryferze. Można go też włożyć do większego naczynia z ciepłą wodą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis