Ciasteczka migdałowe

    Ciasteczka migdałowe

    2polubienia
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    A oto kolejny przepis dla początkujących. Kaszka pszenna i migdały – niewiele więcej potrzeba, by upiec te ciasteczka. Nie wymaga to także zbyt wiele wysiłku.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 ciasteczek

    • Ciasto
    • 30 g obranych z łupinki migdałów
    • 1 jajko
    • 120 g cukru
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 50 g mielonych migdałów
    • 120 g grysiku z pszenicy durum
    • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • 4 krople aromatu z gorzkich migdałów
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Drobno posiekać migdały, odstawić je na talerzu.
    2. Ubić w misce jajko z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mielone migdały, grysik oraz aromat i wymieszać.
    3. Zwilżonymi rękami uformować z ciasta 16 kulek wielkości orzecha włoskiego. Jedną stronę obtoczyć w siekanych migdałach. Ułożyć kulki na blasze do pieczenia w odstępach 2 cm, migdałami do góry.
    4. Piec ciasteczka migdałowe8–10 minut, aż wyrosną i staną się złotobrązowe. Po wyjęciu z piekarnika studzić minutę na blasze, a potem przełożyć na drucianą podstawkę i ostudzić całkowicie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przechowywać w zamykanym słoju lub blaszanej puszce z pokrywką.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis