Ciasteczka łososiowe z sosem tzatziki

    Ciasteczka łososiowe z sosem tzatziki

    5polubień
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciasto francuskie z nadzieniem łososiowym smakuje wybornie maczane w tzatzikach, greckim sosie jogurtowo-ogórkowym. Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami i kruchymi listkami sałaty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 375 g gotowego ciasta francuskiego
    • 160 g filetu z łososia bez skóry, pokrojonego w kostkę o boku 1–2 cm
    • 120 g mrożonego bobu
    • 25 g posiekanego świeżego koperku lub listków kopru włoskiego
    • 25 g szczypiorku, posiekanego
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 100 g sera ricotta
    • ½ ogórka
    • 200 g jogurtu greckiego
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Przyrządzić nadzienie. Wyjąć opakowanie ciasta z lodówki. Jeśli czas na to pozwoli, odstawić je, wciąż zawinięte, na 20 minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Włożyć kawałki łososia do miski. Dodać mrożony bób i zioła. Doprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać.
    2. Nadziać ciasteczka. Rozwinąć ciasto, ale pozostawić je na papierze. Pokroić na 4 kawałki o wymiarach 17,5 × 8,5 cm. Posmarować wszystkie lekko jajkiem. Rozłożyć na nich nadzienie rybne, ale pozostawić wolne brzegi. Ułożyć na nadzieniu po kawałku sera ricotta. Zawinąć dłuższe boki do góry tak, by złączyły się ze sobą, i ścisnąć. Złączyć ze sobą i ścisnąć także krótsze boki, żeby zamknąć nadzienie w środku.
    3. Upiec ciasteczka. Przełożyć ciasteczka na blachę i posmarować jajkiem. Piec 20 minut, aż wyrosną i się przyrumienią.
    4. Przyrządzić sos tzatziki. Zetrzeć ogórek na tarce do sita i wycisnąć nadmiar soku do zlewozmywaka. Wymieszać miąższ ogórka z jogurtem i czosnkiem (jeśli używamy). Przełożyć tzatziki do miski i podawać wraz z gorącymi ciasteczkami łososiowymi.

    Możesz też użyć

    • Zamiast barweny – filetów z okonia morskiego lub soli. • Zastąpmy szczaw natką pietruszki lub mieszanką natki pietruszki i koperku z odrobiną estragonu. Możemy też użyć rukwi wodnej lub rukoli.

    …zrób to szybciej

    • Aby uniknąć zmywania blachy, należy ją wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. * • Można kupić dobrej jakości tzatziki, zamiast przyrządzać je samodzielnie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis