Ciasteczka czekoladowe

    (3)
    35 min

    Dzieci uwielbiają te ciastka. Jeśli uda nam się zachować kilka, można je będzie pokruszyć i dodać do jogurtu lub kremowego twarożku. Taki deser również powinien smakować maluchom.


    Zrobione przez 34 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 12 ciasteczek

    • 120 g miękkiego masła
    • 80 g brązowego cukru
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
    • 1 jajko
    • 150 g pszennej mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 20 g ciemnego kakao w proszku
    • 100 g ciemnej czekolady (70% kakao)
    • 60 g niesolonych orzechów makadamia
    • 3 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
    2. Ubić masło, cukier, sól i wanilię na puszystą masę mikserem z końcówkami do piany. Dodać jajko i wymieszać.
    3. Dodać do masy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Czekoladę i orzechy grubo posiekać, także dodać do masy i wszystko dobrze wymieszać.
    4. Posługując się 2 łyżeczkami, nałożyć na blachę 12 porcji ciasta, zachowując między nimi odstępy 4–5 cm. Widelcem rozpłaszczyć nieco każdą porcję, formując tym samym plackowate ciasteczko. Piec przez 15 minut.
    5. Wyjąć ciasteczka z piekarnika i studzić kilka minut na blasze, by stały się twardsze. Dopiero potem przełożyć na drucianą podstawkę i całkowicie wystudzić. Ciasteczka najlepiej podawać, gdy są jeszcze letnie, gdyż zawarte w nich kawałki czekolady będą wtedy miękkie. Po ostudzeniu można je włożyć do szczelnie zamkniętej puszki blaszanej i przechowywać przez ponad 5 dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Ciasteczka czekoladowe smakują wyśmienicie również z grubo siekanymi orzechami włoskimi, pekan lub niesolonymi orzeszkami ziemnymi.

    Ciasteczka wiśniowo-migałowe

    Ciasto przygotować tak jak w przepisie. Zamiast kakao dodać 3 krople aromatu z gorzkich migdałów i nieco otartej skórki cytrynowej. Siekaną czekoladę i orzechy makadamia zastąpić 80 g posiekanych suszonych wiśni i 100 g migdałów obranych ze skórki. Można połówkę każdego ciasteczka pokryć ciemną polewą.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Komentarze po polsku (3)

    autor:
    1

    Mega doskonałe ciasteczka, przepyszne. Moja córka studentka prosi o nie w czasie sesji, bo orzechy, czekolada, kakao dobrze wpływają na pracę mózgu. U nas w domu nazywa się je "ciasteczka intelektualne" Polecam gorąco  -  24 sty 2016

    KurczakPieczony
    1

    Zamiast wanilii - cynamon)  -  21 sie 2015

    autor:
    1

    Ciasteczka pyszne i delikatne dodatkowy plus - szybko się je robi. Dzięki za ten przepis  -  25 cze 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)