Ciabatta z grillowanym łososiem

    Ciabatta z grillowanym łososiem

    3polubienia
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przekąska ta wygląda kusząco i apetycznie. Filety ze świeżego łososia marynujemy, lekko opiekamy na grillu i podajemy w ciepłych bułkach ciabatta z różnymi rodzajami zielonej sałaty i bazyliowym sosem majonezowym. Aby zmniejszyć zawartość tłuszczu, do majonezu można dodać odrobinę jogurtu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • sok z 1 limonki
    • 3 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
    • 4 filety z łososia, bez skóry (każdy ok. 85 g)
    • 2½ łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
    • 2½ łyżki majonezu
    • ½ łyżeczki drobno otartej skórki z limonki
    • 4 bułki ciabatta wstępnie podpieczone (każda ok. 75 g)
    • sól i pieprz
    • mieszane liście sałaty: rukola, liść dębu, młode liście szpinaku, roszponka, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Sok z limonki, 2 łyżki bazylii, sól i pieprz wymieszać razem w płytkim niemetalowym naczyniu. Włożyć filety z łososia i pokryć je dokładnie marynatą. Przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.
    2. Wymieszać jogurt z majonezem, skórką otartą z limonki i pozostałą łyżką bazylii w małej misce. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i schłodzić.
    3. Rozgrzać grill do średniej temperatury oraz piekarnik do 220°C. Wyjąć filety z marynaty i położyć na grillu pokrytym folią do pieczenia. Posmarować łososia odrobiną marynaty i grillować 4–5 minut z każdej strony, aż ryba będzie miękka i zacznie się rozpadać. Po przewróceniu na drugą stronę ponownie posmarować marynatą. W czasie gdy filety się pieką, włożyć ciabattę do piekarnika i opiekać 5 minut, lub według wskazówek na opakowaniu, aż stanie się chrupiąca.
    4. Przekroić ciabattę na pół i posmarować sosem majonezowym po wewnętrznej stronie. Położyć łososia na spodach bułek, udekorować kilkoma listkami różnych sałat, przykryć wierzchnimi częściami ciabatty i od razu podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B12, E * ✓✓ B6, niacyna, selen * ✓ A, B1, kwas foliowy, wapń, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Można użyć innego pieczywa, na przykład miękkich, okrągłych bułeczek, bułek z żółtym serem na wierzchu albo z ziarnami. * • Grillowane bułeczki z tuńczykiem i reliszem pomidorowo-imbirowym. Zamarynować 4 świeże steki z tuńczyka (ok. 85 g każdy) w zalewie z 2 łyżeczek drobno posiekanego rozmarynu, soku z pomarańczy oraz soli i pieprzu. Przygotować relisz. Smażyć małą, drobno posiekaną czerwoną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę drobno pokrojonego świeżego imbiru na łyżce oliwy z oliwek extra virgin 8–10 minut, aż cebula zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać 4 drobno pokrojone pomidory śliwkowe, 1–2 łyżki świeżej posiekanej bazylii oraz sól i pieprz. Wymieszać. Grillować tuńczyka 3 minuty z każdej strony. Podawać w miękkich pełnoziarnistych bułeczkach razowych z liśćmi sałaty i reliszem.

    Zalety

    • Jeśli do majonezu dodamy jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu, nie tylko zmniejszy się ogólna zawartość tłuszczu, ale także zwiększy wartość odżywcza potrawy. W szczególności dostarczy ona więcej wapnia, fosforu oraz witamin B6 i B12. * • Liście rukoli są pożytecznym źródłem kwasu foliowego oraz beta-karotenu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis