Chowder łososiowo-pomidorowy

    Chowder łososiowo-pomidorowy

    7polubień
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Chowder to klasyczne amerykańskie danie jednogarnkowe, gęsta zupa. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa “chaudi`ere” oznaczającego kociołek. My przyrządzimy tę potrawę z łososia, chudego bekonu, porów oraz pomidorów i zagęścimy ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g filetu z łososia, w jednym kawałku, bez skóry
    • 1 listek laurowy
    • 300 ml bulionu rybnego lub warzywnego
    • 600 ml półtłustego mleka
    • 15 g masła
    • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 1 por, drobno pokrojony
    • 1 gruby plaster bekonu (ok. 30 g), drobno pokrojony
    • 340 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 340 g pomidorów, bez skórki i pestek, pokrojonych w kostkę
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekane
    • 4 łyżki jogurtu greckiego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Włożyć łososia i listek laurowy do dużego rondla. Wlać bulion, aby ryba była całkowicie zakryta. Jeżeli będzie taka potrzeba, dodać trochę mleka. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, przykryć i gotować na wolnym ogniu 6–7 minut, aż ryba zacznie się rozpadać. Wyjąć łososia łyżką cedzakową i podzielić na duże kawałki, usuwając ewentualne ości. Odstawić. Przelać płyn pozostały po gotowaniu (wraz z listkiem laurowym) do dzbanka lub miski.
    2. Rozgrzać w rondlu masło z olejem. Wrzucić cebulę, pora oraz bekon i smażyć na małym ogniu 10 minut, często mieszając, aż zmiękną. Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając.
    3. Wlać płyn, który pozostał po gotowaniu i resztę mleka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod uchyloną pokrywą przez 8 minut. Dodać pomidory i gotować jeszcze 3–4 minuty, żeby ziemniaki stały się miękkie, ale się nie rozpadały.
    4. Aby zagęścić zupę, należy odlać jedną lub dwie łyżki wazowe do miski, zmiksować ręcznym blenderem lub robotem kuchennym, wlać z powrotem do garnka i wymieszać.
    5. Wrzucić kawałki łososia oraz 2 łyżki natki pietruszki. Gotować na wolnym ogniu 1–2 minuty, aż zupa zacznie wrzeć, usunąć listek laurowy. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
    6. Nalewać zupę do ogrzanych misek. Do każdej porcji dodać po łyżce jogurtu, podczas wlewania obracając miskę kolistym ruchem, żeby powstał spiralny wzorek. Posypać pozostałą natką pietruszki. Podawać gorące.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B6, B12, C, E * ✓✓ A, B1, B2, kwas foliowy, niacyna, wapń, potas, selen, cynk ✓ miedź, żelazo

    Zalety

    • Łosoś jest doskonałym źródłem białka, witaminy B6 i B12, selenu oraz potasu. Zawiera również zdrowe dla serca tłuszcze. * • Mleko dostarcza kilku ważnych substancji odżywczych, przede wszystkim białka, wapnia, fosforu oraz wielu witamin z grupy B. Są one obecne w składnikach mleka, które nie zawierają tłuszczu. Dlatego mleko półtłuste dostarcza więcej wymienionych substancji odżywczych niż mleko pełnotłuste.

    Inne propozycje

    • Chowder ze słodkiej kukurydzy i sera pleśniowego. Poddusić posiekaną cebulę i posiekaną łodygę selera naciowego w 15 g masła. Dodać 340 g pokrojonych w kostkę ziemniaków, 450 ml półtłustego mleka, 300 ml bulionu warzywnego i listek laurowy. Gotować pod uchyloną pokrywą 12 minut na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksować ⅓ zupy, wlać z powrotem do garnka. Dodać puszkę słodkiej kukurydzy (ok. 420 g), 3 łyżki posiekanego szczypiorku oraz sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu, aby zupa się podgrzała. Nałożyć do misek i udekorować każdą porcję łyżką serka fromage frais i 30 g pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego. * • Chowder z małży. Poddusić pęczek pokrojonej dymki w 15 g masła. Dodać 340 g pokrojonych w kostkę ziemniaków, 450 g bulionu rybnego i 300 ml półtłustego mleka. Gotować na wolnym ogniu, pod uchyloną pokrywą 12 minut, aż ziemniaki zmiękną Rozgnieść kilka w garnku, aby zupa zgęstniała, dodać 2 puszki odsączonych małży (po 175 g), puszkę słodkiej kukurydzy (420 g), puszkę krojonych pomidorów z sokiem (200 g), 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki wytrawnego sherry oraz sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu 5 minut, aż zupa zacznie wrzeć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis