Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. ›
Gotowanie: 6min. ›
+26min. ›
Gotowe w: 52min.
- Włożyć grzyby do małej miseczki i zalać wrzątkiem, żeby ledwie je przykrywał. Odstawić na 10 minut. Wyłożyć sitko gazą lub papierowym ręcznikiem kuchennym i przecedzić grzyby. Nie wylewać płynu. Jeśli jest go mniej niż 100 ml, dolać wywar z drobiu lub warzyw. Odstawić. Usunąć twarde ogonki z grzybów, pokroić je w plasterki i odstawić.
- Kiedy grzyby się moczą, w dużej misce zalać wrzątkiem chiński makaron. Moczyć 4 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki. Starannie odlać.
- Rozgrzać wok lub dużą patelnię. Wlać łyżkę oleju słonecznikowego, a kiedy będzie gorący, dodać czosnek, imbir, chili i przyprawę pięć smaków. Smażyć, cały czas mieszając, 30 sekund, pilnując, żeby składniki nie przypaliły się.
- Włożyć do woka paseczki wieprzowiny i smażyć, cały czas mieszając, około 2 minut, aż mięso będzie wysmażone. Wyjąć mięso z woka łyżką cedzakową.
- Wlać do woka resztę oleju, mocno podgrzać, aż zacznie lekko dymić. Dodać paprykę, brokuły, seler naciowy i grzyby. Smażyć, cały czas mieszając, 2 minuty. Wlać wodę, w której moczyły się grzyby, sos sojowy i wino ryżowe lub sherry, a następnie przełożyć wieprzowinę z powrotem do woka. Dusić, mieszając minutę, aż mięso będzie gorące.
- Włożyć do woka makaron, a następnie kiełki fasoli tak, by składniki się tylko podgrzały. Kiełki powinny pozostać chrupkie.
- Dodać posiekaną kolendrę, wymieszać i skropić olejem sezamowym. Przybrać listkami kolendry i od razu podawać.
1 porcja zawiera:
✓ ✓✓ C * ✓ ✓ B1, B12, niacyna * ✓ B6, kwas foliowy, żelazo, potas, cynk
Zalety
• Chuda wieprzowina zawiera 3,5% tłuszczu (3,5 g na 100 g), czyli nieco więcej niż pierś kurczaka bez skóry (3,2 g na 100 g). Wieprzowina jest dobrym źródłem cynku. Dostarcza organizmowi żelazo oraz witaminy z grupy B, przede wszystkim B1, B6, B12 i niacynę.
Inne propozycje
• Wieprzowinę można zastąpić piersią kurczaka (bez skóry), pokrojonż w paseczki, lub obranymi surowymi krewetkami tygrysimi. * • Osoby stosujące dietę bezglutenową powinny użyć chińskiego makaronu ryżowego. * • Aby przygotować pyszną wegetariańską wersję tego dania, należy zastąpić wieprzowinę 300 g fasolki szparagowej lub groszku cukrowego. Zamiast mięsa można dodać kolbki miniaturowej kukurydzy, przekrojone wzdłuż na połówki, marchewkę w plasterkach, różyczki kalafiora lub pokrojone w plasterki pieczarki.