Chow mein z wieprzowiną i warzywami

    Chow mein z wieprzowiną i warzywami

    4polubienia
    52min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę prostą potrawę typu stir-fry przyrządzamy z makaronu, wieprzowiny i suszonych grzybów. Kolor i wartości odżywcze zawdzięcza ona zielonym warzywom. Chiński makaron pszenny przygotowuje się bardzo szybko, więc to danie można podać na stół w niespełna pół godziny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 25 g suszonych grzybów chińskich lub shiitake
    • wywar z drobiu lub warzyw
    • 340 g chińskiego makaronu pszennego
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
    • 1 świeża papryczka chili czerwona lub zielona, drobno posiekana
    • 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
    • 200 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w paski
    • 2 zielone papryki, pokrojone w cienkie krążki
    • 100 g małych różyczek brokułów
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka wina ryżowego (sake lub mirin) albo wytrawnego sherry
    • 100 g kiełków fasoli
    • 2 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
    • 2 łyżeczki oleju sezamowego
    • listki świeżej kolendry, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  +26min.  ›  Gotowe w: 52min. 

    1. Włożyć grzyby do małej miseczki i zalać wrzątkiem, żeby ledwie je przykrywał. Odstawić na 10 minut. Wyłożyć sitko gazą lub papierowym ręcznikiem kuchennym i przecedzić grzyby. Nie wylewać płynu. Jeśli jest go mniej niż 100 ml, dolać wywar z drobiu lub warzyw. Odstawić. Usunąć twarde ogonki z grzybów, pokroić je w plasterki i odstawić.
    2. Kiedy grzyby się moczą, w dużej misce zalać wrzątkiem chiński makaron. Moczyć 4 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki. Starannie odlać.
    3. Rozgrzać wok lub dużą patelnię. Wlać łyżkę oleju słonecznikowego, a kiedy będzie gorący, dodać czosnek, imbir, chili i przyprawę pięć smaków. Smażyć, cały czas mieszając, 30 sekund, pilnując, żeby składniki nie przypaliły się.
    4. Włożyć do woka paseczki wieprzowiny i smażyć, cały czas mieszając, około 2 minut, aż mięso będzie wysmażone. Wyjąć mięso z woka łyżką cedzakową.
    5. Wlać do woka resztę oleju, mocno podgrzać, aż zacznie lekko dymić. Dodać paprykę, brokuły, seler naciowy i grzyby. Smażyć, cały czas mieszając, 2 minuty. Wlać wodę, w której moczyły się grzyby, sos sojowy i wino ryżowe lub sherry, a następnie przełożyć wieprzowinę z powrotem do woka. Dusić, mieszając minutę, aż mięso będzie gorące.
    6. Włożyć do woka makaron, a następnie kiełki fasoli tak, by składniki się tylko podgrzały. Kiełki powinny pozostać chrupkie.
    7. Dodać posiekaną kolendrę, wymieszać i skropić olejem sezamowym. Przybrać listkami kolendry i od razu podawać.

    1 porcja zawiera:

    ✓ ✓✓ C * ✓ ✓ B1, B12, niacyna * ✓ B6, kwas foliowy, żelazo, potas, cynk

    Zalety

    • Chuda wieprzowina zawiera 3,5% tłuszczu (3,5 g na 100 g), czyli nieco więcej niż pierś kurczaka bez skóry (3,2 g na 100 g). Wieprzowina jest dobrym źródłem cynku. Dostarcza organizmowi żelazo oraz witaminy z grupy B, przede wszystkim B1, B6, B12 i niacynę.

    Inne propozycje

    • Wieprzowinę można zastąpić piersią kurczaka (bez skóry), pokrojonż w paseczki, lub obranymi surowymi krewetkami tygrysimi. * • Osoby stosujące dietę bezglutenową powinny użyć chińskiego makaronu ryżowego. * • Aby przygotować pyszną wegetariańską wersję tego dania, należy zastąpić wieprzowinę 300 g fasolki szparagowej lub groszku cukrowego. Zamiast mięsa można dodać kolbki miniaturowej kukurydzy, przekrojone wzdłuż na połówki, marchewkę w plasterkach, różyczki kalafiora lub pokrojone w plasterki pieczarki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis