Chow mein z wieprzowiną

    Chow mein z wieprzowiną

    1polubienie
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Warzywa smażone metodą stir-fry doskonale smakują z orzechami nerkowca, paseczkami soczystej wieprzowiny i miękkim makaronem chińskim. To danie jest bardzo sycące, a jednocześnie zawiera znacznie mniej soli niż jego kupowane w chińskich barach odpowiedniki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 100 g orzechów nerkowca
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 500 g mieszanki warzyw na patelnię
    • 250 g pieczonej wieprzowiny, pokrojonej w paseczki
    • 300 błyskawicznego chińskiego makaronu jajecznego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
    • 2 łyżeczki oleju sezamowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać wok lub dużą patelnię na średnim ogniu i wlać łyżkę oleju. Wrzucić orzechy i smażyć 2 minuty, cały czas mieszając, żeby się przyrumieniły. Przełożyć na talerz i wytrzeć wok papierowym ręcznikiem.
    2. Rozgrzać resztę oleju na średnim ogniu, dodać czosnek i imbir, smażyć przez 10 sekund, cały czas energicznie mieszając. Zwiększyć ogień i dodać mieszankę warzyw. Smażyć przez kolejną minutę. Wrzucić mięso i smażyć przez 3 minuty, mieszając.
    3. Dodać makaron, sos sojowy i wino ryżowe lub sherry oraz sól i pieprz. Smażyć przez 3 minuty, mieszając energicznie, żeby mocno podgrzać potrawę, a następnie wlać olej sezamowy i starannie wymieszać. Przełożyć do podgrzanej miski, posypać orzechami i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak kupować

    Do tej potrawy nadaje się mieszanka warzyw na patelnię zawierająca kapustę pak choi, kasztany wodne, paprykę, pędy bambusa, brokuły oraz marchewkę.

    Wegetariańskie chow mein

    Wlać 2 łyżki oleju słonecznikowego do woka. Wrzucić 2–3 posiekane ząbki czosnku i 5 cm świeżego imbiru, obranego i posiekanego. Po 10 sekundach wrzucić czerwoną cebulę pokrojoną w plasterki oraz dużego bakłażana pokrojonego w kostkę. Smażyć przez 4 minuty, cały czas mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać dużą cukinię pokrojoną w plasterki oraz 150 g pokrojonych w plasterki pieczarek. Smażyć przez 4 minuty, mieszając, aż grzyby zmiękną, dodać 200 g pokrojonego w kostkę wędzonego tofu, 500 g błyskawicznego jajecznego makaronu chińskiego oraz 3 łyżki sosu z czarnej fasoli. Smażyć przez 3 minuty, wciąż mieszając, aż makaron będzie bardzo gorący.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis