Chłodnik z porów i awokado

    Chłodnik z porów i awokado

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kolendra i sok z limonki podkreślają w tej orzeźwiającej letniej zupie delikatny smak awokado. Przyrządza się ją łatwo i szybko. Nie dodawajmy awokado za wcześnie, żeby nie straciło świeżości, ponieważ chłodnik może się wtedy odbarwić i stać się bardzo mdły.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 450 g porów, rozciętych wzdłuż i pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
    • 750 ml wywaru z warzyw lub z kurczaka, z kostki lub z proszku
    • 1 duże dojrzałe awokado
    • 125 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
    • sól i pieprz
    • Do przybrania
    • 8-12 kostek lodu (według uznania)
    • plasterki limonki
    • listki świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać oliwę w garnku, dodać pory i czosnek, dusić 10 minut. Pory powinny lekko zmięknąć, lecz nie mogą się zrumienić. Zalać wywarem i zagotować. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 10 minut, czyli do chwili ugotowania porów.
    2. Zestawić zupę z ognia i lekko ją ostudzić, zmiksować w malakserze lub mikserze. Przelać zupę do miski, wystudzić, a następnie schłodzić.
    3. Tuż przed podaniem przygotować awokado. Przekroić owoc na pół i usunąć pestkę. Łyżką wydobyć miąższ ze skórki i przetrzeć przez drobne sitko - z nierdzewnej stali lub plastikowe. Awokado można również rozetrzeć w mikserze lub malakserze na gładką, jednolitą masę, rozcieńczając purée odrobiną schłodzonej zupy.
    4. Dodać purée z awokado do zupy wraz z jogurtem, sokiem z limonki i kolendrą. Doprawić do smaku i rozlać do 4 miseczek. Do każdej porcji można dodać po 2-3 kostki lodu, plasterki limonki i listki kolendry.

    Inne propozycje

    • Zupa ta jest równie dobra na gorąco. Przecieramy gorącą zupę razem z awokado, a zamiast jogurtu dodajemy gęstej śmietany. * • Żeby zupa nabrała meksykaƒskiego smaku, gotujemy razem z porami 1-2 drobno pokrojone świeże zielone ostre papryczki chili. * • Zupę z surowego awokado można przygotować prościej, miksując 2 awokado z 450 ml wywaru z warzyw, dodając jogurt, sok z limonki i doprawiając do smaku. * • Aby przyrządzić klasyczną vichyssoise, czyli schłodzoną zupę porowo-ziemniaczaną, zwiększamy objętość wywaru do 1 litra, a wraz z porami gotujemy 2 obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki. Nie dodajemy awokado, soku z limonki ani kolendry, a przed podaniem zupę posypujemy posiekanym świeżym szczypiorkiem.

    Zalety

    • Połowa awokado zaspokaja 1/4 dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 oraz dostarcza dużych ilości witaminy E i potasu. Inne substancje zawarte w awokado korzystnie wpływają na skórę. * • Pory dostarczają kwasu foliowego, ważnego dla prawidłowego wytwarzania krwinek i dla rozwoju układu nerwowego płodu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B6, C, E, potas * ✓ A, B1, kwas foliowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis