Spaghetti z cukinii z krewetkami

    (161)

    Szybkie, proste danie z cukinii i krewetek. Zawiera niewiele węglowodanów, bo zamiast makaronu używamy cukinii, ale jest bardzo sycące.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 niewielkie cukinie
    • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
    • 1 łyżka posiekanego czosnku
    • 1/4 łyżeczki soli (do smaku)
    • 2 łyżki masła
    • 450 g krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
    • 170 g świeżego szpinaku
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka chili w płatkach
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Cukinię zetrzeć na spiralnej tarce lub obrać za pomocą obieraczki julienne aż do nasion. Miękki miąższ z nasionami zużyć do innego przepisu.
    2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę i masło. Dodać cukinię, cebulę, posiekany czosnek i sól. Smażyć, mieszając ok. 5 minut, aż cukinia zmięknie a cebula się zeszkli. Przełożyć do miski.
    3. W tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać krewetki i czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć, mieszając, aż krewetki będą różowe (3-4 minuty).
    4. Dodać szpinak, sok z cytryny, chili, sól i pieprz. Smażyć ok. 3-4 minuty, aż szpinak zmięknie. Dodać cukinię i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty, aż się wszystko podgrzeje.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (161)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis