Placki z cukinii z fetą

    (1)

    Dobry sposób na przemycenie dzieciom warzyw - placki z cukinii z fetą, parmezanem, skórką cytrynową i mnóstwem ziół. Pyszne i proste.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 20 placków (w zależności od rozmiaru)

    • 2 starte cukinie
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 75 g sera feta, pokruszonego
    • garść startego parmezanu
    • chili w płatkach do smaku
    • szczypta suszonego oregano
    • 15 g (mały pęczek) świeżej mięty, drobno posiekanej
    • sól i pieprz do smaku
    • 85 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 150 ml mleka
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W misce wymieszać startą cukinię ze skórką cytrynową, chili, parmezanem, ziołami, solą i pieprzem.
    2. W osobnej misce wymieszać jajka z mąką. Dodać mleko, stale mieszając rózgą.
    3. Wymieszać zawartości obydwu misek.
    4. W patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Nakładać łyżką placki z ciasta na rozgrzany olej.
    5. Smażyć na rumiano z obydwu stron.
    6. Odsączać na ręcznikach papierowych.

    Rada:

    Zamiast fety można użyć mozzarellę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis