Wegańskie kotleciki z soczewicy

    Lekko pikantne kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszki bulgur, przyprawione natką pietruszki i sokiem z cytryny, są świetnym wyborem na lunch lub przekąskę nie tylko dla wegan! W Turcji podaje się je na przystawkę. Bez smażenia, bez pieczenia, bardzo proste!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 400 ml wody
    • 180 g czerwonej soczewicy
    • 100 g kaszki bulgur
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 7 cebulek dymek, drobno posiekanych
    • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 0,5 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanego
    • sok z połowy cytryny
    • 1,5 łyżeczki chili w płatkach
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W rondelku wymieszać wodę z soczewicą i doprowadzić do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż cała woda się wchłonie.
    2. Wmieszać bulgur i zestawić rondelek z ognia. Przykryć i odstawić na ok. 5 minut, aż bulgur wchłonie wilgoć i zmięknie.
    3. Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać dymkę i smażyć, aż będzie miękka - 3-4 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
    4. W dużej misce wymieszać soczewicę z bulgurem z zawartością patelni. Dodać pietruszkę, sok cytrynowy, chili, kumin i sól. Wyrabiać masę rękami, aż wszystko się dobrze połączy.
    5. Formować masę w dłoniach, tworząc podłużne kotleciki lub kuleczki i układać je na talerzu. Przykryć folią spożywczą, aby nie obeschły. Podawać na liściach sałaty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis