Chlebki pitta

    Chlebki pitta

    6polubień
    2godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pitta to chleb syryjski – placek z mąki jęczmiennej albo pszennej, popularny na Bliskim Wschodzie. Przecina się go do połowy, a dalej rozrywa. A co włożymy do środka, to już całkiem inna historia...

    Składniki
    ilość sztuk: 2 blachy (10 sztuk)

    • 500 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 42 g drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Wymieszać w misce mąkę, sól i cukier. Rozpuścić drożdże w 330 ml letniej wody, wlać do miski i zagnieść lepkie ciasto. Przykryć i zostawić na 30 minut, żeby wyrosło.
    2. Energicznie wygniatać i uderzać ciasto przez 10 minut na posypanym mąką blacie, aż przestanie się kleić i będzie elastyczne. Można też dodać nieco mąki, lecz tylko tyle, by ciasto przestało być lepkie.
    3. Uformować z ciasta kulę. Przykryć i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, aż jej objętość się podwoi.
    4. Ponownie wygniatać ciasto przez 2–3 minuty. Utoczyć z niego wałek i podzielić go na 10 równych części. Każdą rozwałkować na placek grubości 1/2 cm i pozostawić pod przykryciem na 30 minut.
    5. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Blacha przed pieczeniem też powinna się rozgrzać. Gdy będzie gorąca, wyjąć ją i wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć 5 placków na jednej blasze. Piec 8–10 minut, aż staną się bladobrązowe. Wyjąć pieczywo z piekarnika i wyłożyć na drucianą podstawkę. Upiec pozostałe placki.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis