Ciasto cytrynowe z cukinią

    (578)

    Lekkie ciasto o świeżym smaku i aromacie cytryny. Nie za słodkie, za to wilgotne dzięki cukinii. To bardzo dobry sposób na zużycie nadmiaru cukinii.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka

    • 200 g startej cukinii
    • 150 g cukru
    • 1 jajko
    • 125 ml oleju roślinnego
    • 200 g mąki pszennej
    • 1/5 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 2 łyżeczki skórki cytrynowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160°C (gaz: 3). Keksówkę wysmarować tłuszczem.
    2. W jednej misce wymieszać cukinię z cukrem, jajkiem i olejem.
    3. Do drugiej miski przesiać mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać cynamon i skórkę cytrynową i wymieszać.
    4. Zawartość miski z mąką wsypać do miski z cukinią i wymieszać.
    5. Przelać ciasto do keksówki.
    6. Piec przez 45 minut, aż nóż włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.
    7. Wyjąć z piekarnika i studzić ok. 10 minut, a następnie wyjąć z foremki i studzić dalej na metalowej kratce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (578)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis