Tilapia pieczona w czosnku

    (205)
    8 godz. 45 min

    Proste, pyszne danie. Filety z tilapii są marynowane przez noc w oliwie i czosnku, a następnie pieczone.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z tilapii (po 115 g każdy)
    • 4 ząbki czosnku, zgniecione przez praskę
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 8godz.45min. 

    1. Wetrzeć czosnek w filety, a następnie włożyć je do płytkiego naczynia (szklanego lub ceramicznego). Polać oliwą i posypać posiekaną cebulą. Przykryć naczynie i wstawić na noc do lodówki, aby ryba przeszła aromatami czosnku i cebuli.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4).
    3. Przełożyć rybę wraz z marynatą, czosnkiem i cebulą do naczynia żaroodpornego o wymiarach 20x30 cm. Oprószyć pieprzem cayenne. Piec przez 30 minut.

    Ryba z grilla:

    W ten sam sposób można przygotować rybę z grilla. Po wyjęciu z lodówki wystarczy ją owinąć w folię aluminiową (wraz z marynatą, czosnkiem i cebulą) i położyć na grill.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (205)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis