Łosoś w miodzie

    (2)

    Filet z łososia smażony na patelni, polany sosem słodko-słonym z dodatkiem chili i miodu. Przepis tak prosty, że każdy będzie umiał go zrobić.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 filety z łososia
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżki wody
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 2 łyżeczki sosu chili (sriracha)
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony w prasce

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Filety z łososia oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.
    2. W dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Smażyć filety z łososia po 5-6 minut z każdej strony, aż da się łatwo rozdzielać widelcem.
    3. W małym rondelku wymieszać miód z wodą, cukrem, sosem chili, sosem sojowym i czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować jeszcze 5-7 minut, stale mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki.
    4. Polać sosem filety z łososia i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis