Kotleciki ziemniaczane z boczkiem i błękitnym serem

    (2)

    Ten przepis może się przydać, gdy masz ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, albo gdy po prostu masz dość zwykłych ziemniaków puree do obiadu. W połączeniu z serem pleśniowym i boczkiem smakują wspaniale!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4 grube plastry boczku
    • 900 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 45 g błękitnego sera, pokruszonego
    • 60 ml półtłustego mleka
    • 1 jajko
    • 3 cebulki dymki, posiekane
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    • 55 g bułki tartej
    • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 37min.  ›  +5min.  ›  Gotowe w: 1godz.7min. 

    1. Boczek podsmażyć na dużej patelni od czasu do czasu odwracając na drugą stronę, aż będzie mocno przysmażony - ok. 10 minut. Odsączyć na ręczniku kuchennym i pokroić na małe plasterki.
    2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie (ok. 10 minut), a następnie odcedzić i rozgnieść praską.
    3. Do ziemniaków dodać boczek, ser, mleko, jajko, dymkę, sól i pieprz. Wymieszać wszystko praską do ziemniaków, aż będzie mieć jednolitą, spójną konsystencję. Odstawić na 5 minut, aby masa ostygła.
    4. Do miseczki nasypać bułkę tartą. Masę ziemniaczaną formować w rękach tworząc 12 kotlecików. Obtaczać w bułce tartej.
    5. W teflonowej patelni rozgrzać oliwę z masłem. Smażyć po 4 placuszki na raz, po 2 minuty z każdej strony, aż się ładnie przyrumienią. Powtórzyć z resztą kotletów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis