Kotleciki ziemniaczano-twarogowe

    To są właściwie ruskie pierogi, ale... bez ciasta! Czyli farsz na ruskie pierogi w panierce z bułki tartej, pieczone w piekarniku. Przepis powstał tak, że nie chciało mi się robić ciasta i lepić pierogów. Myślę, że z powodzeniem można je też usmażyć na patelni, ale ja chciałam spróbować mniej tłustej wersji i udało się!

    apfel

    Podkarpackie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 750 g ziemniaków
    • 2 drobno posiekane cebule
    • 1 łyżka masła
    • 250 g białego sera (tłustego)
    • sól
    • dużo świeżo zmielonego pieprzu
    • bułka tarta do obtaczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść na puree. Przestudzić.
    2. Cebulę zeszklić na maśle.
    3. Rozgrzać piekarnik do 190°C.
    4. Ser zmielić w maszynce, albo dobrze rozgnieść praską. Wymieszać z ziemniakami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Formować w dłoniach kotleciki o średnicy ok. 5 cm i grubości 1 - 1,5 cm. Obtaczać porządnie w bułce tartej. Układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    6. Piec 5 minut z jednej strony, następnie ostrożnie przełożyć na drugą stronę (kotlety będą miękkie) i piec jeszcze 5 minut, aż się lekko przyzłocą. Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce żeby trochę stężały.
    7. Kotleciki będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, ale jeśli całkiem ostygną to i w środku będą stężałe.

    Rada:

    Można je podać na ciepło do obiadu, zamiast ziemniaków, albo na zimno jako przekąska.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis