Makaron z kurczakiem w śmietanowym sosie

    (448)

    Prosty obiad, który zaspokoi największy głód. Makaron w śmietanowym sosie z kurczakiem, boczkiem i szuszonymi pomidorami.


    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 475 ml słodkiej śmietanki
    • 1 kostka rosołowa (bulion drobiowy)
    • 1 łyżka startego parmezanu lub sera asiago
    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej wymieszana z 1 łyżką wody
    • 60 g pomidorów suszonych na słońcu, posiekanych
    • 450 g makaronu kokardki
    • 135 g boczku
    • 50 g masła
    • 160 g posiekanej czerwonej kapusty
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 100 g posiekanej cebulki dymki
    • 450 g posiekanej w kostkę piersi z kurczaka, zgrillowanej lub podsmażonej
    • 250 ml słodkiej śmietanki
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W rondelku na średnim ogniu podgrzać 475 ml śmietanki, aż zacznie delikatnie wrzeć. Dodać kostkę rosołową i ser. Rozmieszać dokładnie rózgą.
    2. Dodać skrobię wymieszaną z wodą, wymieszać i gotować, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać pomidory i odstawić.
    3. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
    4. W dużej, suchej patelni podsmażyć boczek aż się równomiernie zrumieni. Pokroić lub pokruszyć na mniejsze kawałki.
    5. W osobnym garnku stopić masło na średnim ogniu i podsmażyć cebulę aż będzie szklista. Dodać czosnek i boczek i smażyć przez 2 minuty. Dodać dymkę, kurczaka i 250 ml śmietanki. Mieszać, aż wszystko się podgrzeje.
    6. Dodać sos serowy i jeszcze podgrzać wszystko razem. Wymieszać z makaronem i podawać posypane pietruszką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (448)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis