Ciasteczka z Nutellą

    Bardzo prosty przepis na ciastka z Nutellą. Pamiętajcie, że musi być dobrze schłodzona, albo nawet zamrożona, żeby po upieczeniu była miękka w ciasteczkach, a nie wypłynęła z nich.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 20 ciasteczek

    • 150 g miękkiego masła (o temp. pokojowej)
    • 80 g cukru
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 230 g mąki pszennej
    • 20 g gorzkiego kakao
    • 8 g proszku do pieczenia
    • 250 g zimnej Nutelli (lub podobnego kremu czekoladowo-orzechowego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Masło zmiksować z cukrem aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać jajko, sól, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać i chwilę wyrabiać, aby powstała gładka kula. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do 160°C (gaz 2-3). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wykroić kółka o średnicy 4-5 cm. Możne użyć wykrawaczki do ciastek lub szklanki. Liczka kółek musi być parzysta.
    4. Połowę wykrojonych kółek posmarować Nutellą. Przykryć nieposmarowanymi kółkami i docisnąć brzegi, aby się dobrze skleiły. Ułożyć ciastka na blasze w pewnej odległości od siebie.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż będą złociste. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na metalowej kratce.

    Uwaga

    Aby Nutella była miękka po upieczeniu, wstaw ją do zamrażarki na godzinę przed pieczeniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis