Chleb słonecznikowo-ziemniaczany

    Chleb słonecznikowo-ziemniaczany

    3polubienia
    2godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten chleb jest bardzo sycący i jędrny, a dzięki dodatkowi ziemniaków także soczysty. Najlepiej kroi się go, gdy całkowicie wystygnie przez noc.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka (dł. 30 cm)

    • 250 g ugotowanych mącznych ziemniaków
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 300 g pełnoziarnistej mąki pszennej
    • 100 g płatków owsianych
    • 2 łyżki ziaren anyżu
    • 42 g drożdży
    • 100 g ziaren słonecznika i jeszcze trochę do posypania
    • tłuszcz do nasmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Obrać, umyć i poćwiartować ziemniaki. Ugotować do miękkości w 250 ml osolonej wody. Przygotować purée, wymieszać z olejem i całkowicie ostudzić.
    2. Włożyć purée ziemniaczane do miski i wymieszać z mąką, płatkami owsianymi i ziarnami anyżu. Rozkruszyć drożdże i rozsypać po wierzchu. Całość wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Natrzeć formę tłuszczem. Zagnieść ciasto rękami na posypanym mąką blacie, dodając ziarna słonecznikowe.
    4. Włożyć ciasto do formy i pozwolić mu rosnąć pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika. Wsunąć formę na dolną półkę piekarnika i piec około 1 godziny. Wyjąć, studzić przez 20 minut w formie, potem wyjąć na drucianą podstawkę i poczekać, aż ostygnie do temperatury pokojowej.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis