Czipsy z marchewki

    (21)

    Przepis na pieczone chipsy z marchewki. Są słodko-słone, podobne w smaku do frytek z batatów. Dobre jako przekąska w ciągu dnia.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 marchewki, umyte
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1/4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Do piekarnika włożyć dwie kratki - jedną na najwyższym poziomie, a drugą na najniższym poziomie piekarnika.
    2. Marchewki pokroić w długie, cienkie, szerokie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Włożyć do dużej miski i polać oliwą. Wymieszać. Oprószyć solą i znów wymieszać. Ułożyć marchewki na 2 dużych blachach tak, aby na siebie nie nachodziły.
    3. Jedną blachę ustawić na kratce górnej, a drugą na dolnej. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 6 minut, a następnie zmienić blachy miejscami i piec aż marchewki będą chrupiąc - dodatkowe 6 minut. Ostudzić i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (21)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis