Udka w ziołach z pieczonymi warzywami podane z placuszkami ziemniaczanymi

    1 dzień 22 godz. 45 min

    Smaczne udka z kurczaka w ziołach przygotowane w piekarniku z plackami ziemniaczanymi, pieczonymi warzywami i surówka (dla ochłody). :)

    lubiegotowac63

    Clackmannanshire, Scotland, Wielka Brytania
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • Przygotowanie mięsa
    • 2 udka z kurczaka (sciągam skórę)
    • zioła prowansalskie plus szczypta tymianku, który uwielbiam
    • sól, oliwa (1 łyżka)
    • Warzywa do pieczenia
    • papryka (2-3 kolory wg uznania) pokrojona w grubsze paski
    • 1-2 średniej wielkości marchewki pokrojone w grubsze plasterki
    • 2-4 różyczki kalafiora
    • sól, pieprz kajeński do smaku
    • Placki ziemniaczane
    • 4 średnie ziemniaki
    • Cebula szalotka lub czerwona cebula pokrojona w szerokie piórka
    • jedno całe jajo
    • oliwa
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1dzień21godz.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień23godz.45min. 

    1. Skórę z udek ściągam, udka lekko nakrawam wzdłuż kości, żeby były bardziej płaskie. Jedną łyżkę oliwy, zioła prowansalskie, tymianek i sol mieszam w miseczce i obtaczam udka. Odstawiam na 1 godzinkę do lodówki.
    2. Podane j.w. warzywa myję, kroję osypuję solą i pieprzem kajeńskim - oczywiście każdy wg uznania.
    3. W międzyczasie obieram ziemniaki, ścieram na tarce o cienkich oczkach (nie tych tradycyjnych) odsączam sok z ziemniaków ale dodaję pozostałą w naczyniu skrobię. Dodaje sól, pieprz (wg uznania), pokrojone piórka zielonej cebulki i jajko.
    4. Przygotowane wcześniej udka układam w żaroodpornym naczyniu lub jakimkolwiek naczyniu (ceramiczna, metalowa foremka). Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170C i piekę do średniej miękkości mięsa pod przykryciem ok. 40-50 minut, do momentu kiedy mięso swobodnie oddziela się od kości.
    5. Następnie dokładam przygotowane wcześniej warzywa i ponownie wstawiam do piekarnika. Warzywa u mnie są lekko twarde, żeby nie zrobiła się z nich zbyt miękka masa.
    6. W tym czasie na patelni rozgrzewam oliwę i smażę na ciemno-złocisty kolor przygotowane j.w. placuszki ziemniaczane. Układam na papierowym ręczniku.
    7. Upieczone mięso z warzywami podaję z placuszkami i surówka z zielonej sałaty w sosie śmietanowo-cytrynowym (sól, pieprz, sok z cytryny wymieszany z gęstą śmietaną). Po tych ''zabiegach'' pozostaje życzyć smacznego :)

    rada

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis