Najlepsze brownie na świecie

    Najlepsze brownie na świecie

    Zdjęcie do przepisu: Najlepsze brownie na świecie
    4

    Najlepsze brownie na świecie

    (105)
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To brownie jest ciągniste i wilgotne w środku, a nie kruszy się, tak jak niektóre. Mocno czekoladowe, po prostu idealne!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka 23x30 cm

    • 225 g stopionego masła
    • 400 g brązowego cukru (lub więcej, do smaku)
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
    • 4 jajka
    • 225 g mąki pszennej
    • 140 g gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 125 g miniaturowych groszków czekoladowych (muszą być mini!)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Blaszkę o wymiarach 23x30 cm lekko wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
    2. Zmiksować masło z cukrem i wanilią. Dodać jajka po jednym na raz.
    3. Przesiać mąkę z kakao, solą i proszkiem do pieczenia i dodać do masła. Powoli miksować, aż wszystko się połączy. Dodać groszki czekoladowe i zmiksować.
    4. Wlać ciasto do blaszki i piec przez 20 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. (Uwaga, nie pomylcie roztopionej czekolady z nieupieczonym ciastem!) Na wykałaczce powinien być przyklejony kawałeczek czekolady. Ale jeśli jest na niej dużo czekolady - ciasto nie jest gotowe.
    5. Ostudzić. Jeśli poda się je od razu - będzie się kruszyć. Jeśli ostygnie, stanie się miękkie i ciągniste. Cierpliwości...
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (105)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis