Pieczeń z jelenia z sosem

    (41)
    1 godz. 30 min

    Bardzo prosta pieczeń z dziczyzny. Udziec jelenia piecze się aż do miękkości, a z wytopionych soków i bulionu robimy sos. Podawać z puree ziemniaczanym.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g udźca z jelenia, pokrojonego w cienkie plastry w poprzek włókien mięśniowych
    • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
    • 1 łyżka przyprawy do potraw z grilla
    • 1 łyżeczka chilli w proszku
    • 475 ml bulionu wołowego
    • 50 g masła
    • 4 łyżki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4).
    2. Mięso posypać czosnkiem, przyprawą do grilla i chili. Włożyć do brytfanki i wlać bulion. Przykryć brytfankę pokrywką i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
    3. W tym czasie stopić masło w garnku o grubym dnie. Gdy na powierzchni masła zaczną powstawać bąbelki - wmieszać mąkę. Gotować, stale mieszając rózgą, aż zasmażka będzie miała złocisty kolor (ok. 10 minut).
    4. Gdy mięso będzie upieczone, odlać 350 ml bulionu spod pieczeni i wmieszać do zasmażki w rondelku. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, często mieszając.
    5. Przełożyć mięso do garnka z sosem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (41)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis