Polędwica z jelenia w sosie grzybowo-czosnkowym

    (51)
    1 godz. 25 min

    Pieczona polędwica z jelenia, soczysta w środku bo owija się ją przed pieczeniem boczkiem. Doskonale smakuje z sosem z brązowych pieczarek i czosnku oraz puree ziemniaczanym.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 grubych plastrów boczku
    • 2 polędwice z jelenia (po 350 g każda)
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli
    • sól gruboziarnista i świeżo mielony pieprz do smaku
    • 2 łyżki masła
    • 225 g brązowych pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżka posiekanej cebulki dymki
    • 120 ml słodkiej śmietanki 30-36%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5).
    2. Smażyć boczek na suchej patelni 6-8 minut, aż będzie częściowo zrumieniony, ale nadal dość miękki.
    3. Obydwa kawałki polędwicy posmarować oliwą, oprószyć granulowaną cebulą, solą i pieprzem. Ułożyć je obok siebie i owinąć razem plastrami boczku. Włożyć do brytfanki.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 1 godzinę, aż boczek będzie porządnie przypieczony, a termometr do mięsa wetknięty w najgrubszą część pieczeni wskaże 65°C.
    5. W rondelku rozgrzać masło, dodać pieczarki i smażyć, mieszając, ok. 8-10 minut, aż będą miękkie.
    6. Dodać cebulkę i śmietanę. Gotować dalej, często mieszając, aż sos będzie mocno ciepły (ale nie zagotować). Podawać z pieczenią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (51)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis