Sałatka warzywna z komosą ryżową

    (3)

    Lekka, prosta sałatka z komosą ryżową (quinoa) i warzywami gotowanymi na parze w lekkim sosie vinaigrette.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1L wody
    • 350 g komosy ryżowej
    • 3 marchewki, pokrojone w kostkę
    • 165 g kukurydzy
    • 150 g groszku
    • 100 g posiekanych różyczek brokuła
    • 60 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 60 ml soku z cytryny
    • 1 łyżeczka chili w proszku
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W rondelku zagotować wodę z komosą. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie całą wodę.
    2. Do osobnego garnka wlać wodę, a nad poziomem wody umieścić sitko do gotowania na parze. Doprowadzić wodę do wrzenia, a na sitku położyć marchewkę, kukurydzę, groszek i brokuły. Przykryć i gotować 5-10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nadal jędrne.
    3. W misce wymieszać ugotowaną komosę z warzywami.
    4. Rozmieszać oliwę z sokiem cytrynowym, chili i pieprzem cayenne. Polać komosę z warzywami i wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis