Sałatka z pieczonymi burakami, awokado i pistacjami

    (1)

    Pyszna i piękna sałatka z samymi zdrowymi składnikami: słodkie pieczone buraki, kremowe awokado, chrupiące pistacje i świeża sałata. Można ją z powodzeniem jeść jako lekki lunch.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 duże buraki
    • oliwa z oliwek extra virgin
    • ocet balsamiczny
    • sól i czarny pieprz do smaku
    • 1 awokado, obrane i pokrojone na niezbyt małe kawałki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 280 g mieszanych liści sałat
    • 30 g pistacji (obranych)
    • 40 g suszonych wiśni
    • 20 g startego parmezanu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka octu balsamicznego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5).
    2. Buraki umyć, odkroić korzonki i ułożyć całe buraki na blaszce do pieczenia. Piec ok. 45 minut, aż będzie można łatwo wbić w nie widelec i będą miękkie. Ostudzić, obrać i pokroić na niezbyt małe kawałki.
    3. W misce wymieszać buraki z łyżką oliwy i łyżką octu balsamicznego. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Wymieszać pokrojone awokado z 2 łyżkami oliwy i oprószyć solą.
    5. Na 4 talerzach ułożyć liście sałaty. Na sałatę nałożyć po równo buraków i awokado. Posypać pistacjami, suszonymi wiśniami i startym parmezanem. Skroić 1 łyżką oliwy i 1 łyżką octu balsamicznego. Oprószyć solą i pieprzem do smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis