Chleb owocowy

    (1)
    4 godz. 30 min

    Taki chlebek jest bardzo smaczny tuż po upieczeniu. A kiedy już nie będzie całkiem świeży, można pokroić go, opiec kromki w opiekaczu na złocisty kolor i podawać z masłem i miodem.


    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 400 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • skórka otarta z 1/2 cytryny
    • 1 opakowanie suszonych drożdży
    • po 80 g suszonych moreli, gruszek, śliwek i fig
    • 50 g migdałów, orzechów laskowych lub włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3godz.50min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, skórkę cytryny i drożdże. Grubo posiekać suszone owoce i orzechy. Wrzucić do miski, zalać 250 ml letniej wody. Całość wyrobić na lepkie ciasto mikserem.
    2. Energicznie zagniatać i uderzać ciasto rękami na posypanym mąką blacie przez 10 minut, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Włożyć z powrotem do miski, nakryć ściereczką i odstawić na 11/2–2 godzin w ciepłe miejsce. Objętość ciasta powinna się podwoić.
    3. Jeszcze raz dobrze zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na niej kulę ciasta i przykryć ściereczką, zwilżoną letnią wodą. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia, żeby objętość ciasta znów dwukrotnie wzrosła.
    4. Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec chleb 30–40 minut, aż stanie się brązowy i będzie wydawał pusty odgłos, gdy puka się w jego spód. Jeśli podczas pieczenia będzie zbyt szybko ciemniał, należy nakryć go folią aluminiową. Ostudzić chleb na drucianej podstawce. W szczelnym pojemniku pozostanie świeży przez 5 dni.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (12)