Batoniki migdałowo-kokosowe

    (1)
    2 godz. 13 min

    Bezglutenowe batoniki pełne zdrowych składników i kwasów omega-3 zawartych w migdałach, kokosie i w pestkach słonecznika. Można je pokruszyć na deser, jogurt, albo na lody.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 180 g migdałów
    • 180 g pestek słonecznika
    • 180 g wiórków kokosowych
    • 130 g suszonych moreli pokrojonych w kostkę
    • 350 ml oleju kokosowego
    • 120 ml miodu
    • 30 g mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 0,5 łyżeczki soli (lub mniej, do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.13min. 

    1. W naczyniu robota kuchennego umieścić 120 g migdałów i 120 g pestek słonecznika. Siekać ok. 1-2 minuty, aż powstaną drobne kawałeczki. Przełożyć je do miski.
    2. Do naczynia robota włożyć pozostałe migdały i słonecznik, siekać ok. 1 minutę, aby powstały nieco większe kawałki. Wymieszać drobno i grubiej posiekane migdały i słonecznik z wiórkami kokosowymi i suszonymi morelami.
    3. W rondelku na małym ogniu wymieszać olej kokosowy z miodem, cynamonem i wanilią. Gotować ok. 3-5 minut, aż olej zacznie się lekko gotować.
    4. Wlać zawartość rondelka do mieszanki migdałów i pestek i mieszać przez minutę, aż masa nabierze odpowiedniej konsystencji (jakby mokrego piasku).
    5. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę na blachę i przykryć drugą warstwą papieru. Dokładnie przyciskać dłońmi, aż masa będzie równomiernie rozłożona. Dobrze zawinąć, aby się nie rozpadała przy brzegach.
    6. Chłodzić przez 2-3 godziny, aż masa stwardnieje. Pokroić na batoniki.
    7. Zamiast wstawiać do lodówki, można ją włożyć na 20 minut do zamrażarki. Jeśli ją zostawimy na blacie na 2 godziny, też stężeje, ale będzie bardziej miękka i może się łatwiej kruszyć.

    Uwaga:

    Migdały i słonecznik można zastąpić dowolnymi ulubionymi orzechami. Zamiast moreli można użyć innych suszonych owoców, np. żurawiny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis