Sałatka z brokułów

    (6)

    Brokuły są lekko podgotowane na parze, więc nie tracą jędrności. Do tego chrupiące prażone orzechy pinii i pikantny vinaigrette z czosnkiem. Ta sałatka jest pyszna i bardzo zdrowa!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 brokuł, pokrojony na różyczki
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 35 g orzeszków piniowych
    • 1,5 łyżki octu ryżowego
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione w prasce
    • szczypta pieprzu cayenne
    • 3 łyżki rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Do niedużego garnka wlać wodę i ustawić na garnku sitko do gotowania na parę tak, aby nie dotykało wody. Przykryć garnek i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, na sitku ułożyć brokuły, przykryć i gotować 3-4 minuty, aż lekko zmiękną.
    2. Opłukać brokuły pod zimną wodą i odstawić.
    3. W małym rondelku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać orzeszki i smażyć, mieszając, ok. 2-3 minuty, aż się lekko przyrumienią (ale nie za mocno).
    4. W dużej misce wymieszać rózgą ocet ryżowy z olejem roślinnym, czosnkiem i pieprzem cayenne.
    5. Do miski z dressingiem wrzucić brokuły, orzeszki i rodzynki. Delikatnie wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (6)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis