Kaczka pieczona w pomarańczach

    (4)
    1 godz. 40 min

    Aby pieczona kaczka nie wyszła sucha, pieczemy ją z połówką pomarańczy w środku i dodatkowo obkładamy plasterkami pomarańczy z zewnątrz. Jest naprawdę smaczna.


    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 1 whole roast duck

    • 1 kaczka
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 gałązki tymianku
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 pomarańcza, dobrze umyta i przepołowiona

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6). Kaczkę posypać z wierzchu i w środku solą i pieprzem. Włożyć do środka gałązkę tymianku i połówkę pomarańczy. Natrzeć kaczkę na zewnątrz drugą gałązką tymianku.
    2. Ułożyć kaczkę w brytfance z kratką. Piec na środkowej półce piekarnika przez godzinę na każdy kilogram kaczki (czyli 1,5 h pieczemy kaczkę o wadze 1,5 kg). Przynajmniej dwa razy w czasie pieczenia polać kaczkę sosami z brytfanki. Pół godziny przed końcem pieczenia ułożyć na kaczce plasterki z drugiej połówki pomarańczy i przykryć folią aluminiową.
    3. Wyjąć kaczkę z piekarnika i przełożyć z brytfanki na deskę, odstawić, aby mięso "odpoczęło". Zostawić soki w brytfance na zrobienie sosu - dodać trochę wody, sól, pieprz, resztki tymianku z drugiej gałązki i gotować ok. minutę. Polać tym sosem kaczkę przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis