Pikantne łódeczki ziemniaczane

    (5)
    1 godz. 10 min

    Pieczone ziemniaki w kształcie łódeczek (wedges), posypane papryką słodką i ostrą, czosnkiem i pieprzem. Polecam jako dodatek do obiadu!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki papryki słodkiej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka granulowanego czosnku
    • 1 łyżka chili w proszku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 4 duże ziemniaki, pokrojone w kliny (łódeczki)
    • 115 g bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6).
    2. Wymieszać paprykę z oliwą, czosnkiem, chili, solą i pieprzem, aż powstanie jednolita marynata.
    3. Ziemniaki umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać marynatą i wsmarować ją w ziemniaki. Posypać bułką tartą, aby się nią dobrze pokryły.
    4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180°C (gaz: 4) i piec jeszcze około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie przy nakłuciu widelcem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis