Carnitas - pieczona wieprzowina po meksykańsku

    (335)
    3 godz. 45 min

    Carnitas to pieczona wieprzowina, która jest tak miękka, że przypomina pulled pork. Rozdziela się ją widelcem podczas pieczenia. W środku jest miękka dzięki polewaniu sosami, a na zewnątrz jest lekko przypieczona. W tym przepisie podaje się ją z tortillą i meksykańską salsą.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 60 ml oleju roślinnego
    • 1,8 kg łopatki wieprzowej bez kości, pokrojonej na kilka dużych kawałków
    • 3 łyżki soli gruboziarnistej
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 3 łyżki soku z limonki
    • 1 łyżka chili w proszku
    • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
    • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1,75 l bulionu drobiowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.30min.  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej na dużym ogniu. Mięso posypać solą i włożyć do rozgrzanego oleju. Smażyć ok. 10 minut, aż się przyrumieni z każdej strony.
    2. Dodać cebulę, czosnek, sok z limonki, chili, oregano i kumin. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 2,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6).
    4. Przełożyć mięso na dużą blachę i polać niewielką ilością sosów z garnka. Resztę sosu zostawić na później. Oprószyć mięso solą do smaku.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 minut, aż wieprzowina się równomiernie przyrumieni. Co 10 minut polewać sosami z garnka. W czasie pieczenia rozdzielić mięso widelcem na małe kawałeczki.

    Zobacz jak to zrobić!

    Carnitas - pieczona wieprzowina po meksykańsku
    Carnitas - pieczona wieprzowina po meksykańsku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (335)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis