Fraisier - francuski torcik z truskawkami

    • < />
    • < />

    Fraisier - francuski torcik z truskawkami

    Fraisier - francuski torcik z truskawkami

    (3)
    3godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Frasier to francuski torcik - biszkopt z kremem i z truskawkami. Krem budyniowy z dodatkiem bitej śmietany jest idealnym wypełnieniem lekkiego ciasta biszkoptowego, a truskawki nadają mu lekkości i pięknie się prezentują. Doskonały na urodziny, Dzień Matki i inne uroczystości.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort o średnicy 24 cm

    • Biszkopt
    • 5 jajek (oddzielić białka od żółtek)
    • 150 g cukru
    • 150 g przesianej mąki pszennej
    • 75 g masła
    • szczypta soli
    • Syrop
    • 120 g cukru
    • 200 ml wody
    • 1/2 laski wanilii, przekrojonej wzdłuż na pół
    • Krem budyniowy
    • 500 ml mleka
    • 1/2 laski wanilii, przekrojonej wzdłuż
    • 1-2 żółtka
    • 100 g cukru
    • 40 g skrobi kukurydzianej
    • 150 g śmietanki kremówki (36%), schłodzonej
    • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
    • 450 g truskawek przekrojonych na pół
    • 350-400 g truskawek pokrojonych w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

      Biszkopt:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Wysmarować tłuszczem i posypać mąką tortownicę o średnicy 24 cm.
    2. W metalowej misce wymieszać rózgą 5 żółtek ze 100 g cukru. Gdy masa będzie jednolita, postawić miskę na garnku z gotującą wodą (ale tak, aby miska nie dotykała wody!) i stale mieszając podgrzać aż masa będzie ciepła. Zdjąć miskę z garnka i mieszać, aż masa zupełnie ostygnie.
    3. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na miękką pianę. Stale miksując dodać 50 g cukru i ubić na sztywną pianę.
    4. Do ostudzonej masy z żółtek stopniowo dodawać mąkę i stopione masło, stale mieszając. Gdy masa będzie jednolita - dodać białka i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej foremki.
    5. Piec przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    6. Syrop:

    7. W małym rondelku wymieszać wodę z cukrem i wanilią. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień aby syrop pozostał ciepły aż do czasu użycia.
    8. Krem budyniowy:

    9. W rondelku podgrzać mleko z wanilią. Doprowadzić do delikatnego wrzenia i gotować przez 1 minutę.
    10. W dużej misce wymieszać żółtka z cukrem (za pomocą rózgi). Stopniowo wmieszać skropię kukurydzianą. Stale mieszając, stopniowo wlewać gorące mleko. Gdy masa będzie wymieszana przelać ją z powrotem do rondelka i podgrzewać, stale mieszając, aż zgęstnieje. Gdy zgęstnieje jak budyń, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i ostudzić - najpierw na blacie, a następnie włożyć do lodówki.
    11. Schłodzoną śmietanę ubić, w razie potrzeby dodając łyżkę cukru. Ubitą śmietanę dodać do schłodzonego kremu budyniowego i wymieszać. Przełożyć krem do woreczka i włożyć do lodówki.
    12. Złożenie tortu:

    13. Zdjąć i wyczyścić obręcz z tortownicy. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia; zamknąć na tortownicy. Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek na 2 blaty. Spód ułożyć w tortownicy i posmarować połową syropu. Wzdłuż obręczy ułożyć połówki truskawek, jedna koło drugiej, przekrojoną stroną na zewnątrz. Dobrze docisnąć truskawki do obręczy.
    14. Wyjąć woreczek z kremem z lodówki, odciąć róg i wycisnąć zawartość na biszkopt w tortownicy. Wyrównać wierzch, smarując także wierzchy truskawek. Na środku ułożyć równą warstwę z truskawek pokrojonych w kostkę.
    15. Przykryć drugim blatem ciasta i posmarować je resztą syropu.
    16. Udekorować ciasto lukrem, bitą śmietaną lub ulubionym kremem do dekoracji. Wstawić na 2 godziny do lodówki, a przed podaniem zdjąć obręcz z tortownicy.

    Wskazówka:

    Do wyłożenia brzegów najlepiej wybrać truskawki o takiej samej wielkości - będą lepiej wyglądać.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis